Komentátor Ivan Hoffman: Resort ministerstva zahraničí čeká na restart

22. listopad 2021

Výhrady prezidenta Zemana k navrhovanému seznamu vládních představitelů by mohly zkomplikovat jmenování nové vlády. Spekuluje se, že prezident nesouhlasí s obsazením postu ministra zahraničí kandidátem Pirátů Janem Lipavským. Podle komentátora Ivana Hoffmana je Česká republika z hlediska zahraniční politiky nezajímavá. „V minulosti sehrávala agenda lidských práv a Česká republika díky iniciativě Václava Havla významnou úlohu, dnes jsme v jiné situaci.“ Moderuje Zita Senková.

Prezident Miloš Zeman by měl tento pátek jmenovat novým premiérem Petra Fialu z ODS.

Ivan Hoffman

„Existovaly obavy vzhledem ke zdravotnímu stavu, ale nyní se zdá, že to proběhne standardně,“ komentuje v úvodu pořadu Jak to vidí komentátor a novinář Ivan Hoffman. Prezident ale prohlásil, že s jedním jménem v navrhovaném seznamu ministrů, nesouhlasí. 

Bude muset rozhodnout Ústavní soud?

Mohly by výhrady k jednomu kandidátovi pozdržet jmenování vlády?

Čtěte také

Konkrétní jméno dosud není známé. Nejvíce se spekuluje o kandidátovi na šéfa diplomacie Janu Lipavském ze strany Piráti. 

Ústava není napsána úplně přesně, nechává prostor pro politické jednání. Pokud by došlo k tomu, že se bude muset rozlousknout tato otázka, tak to půjde k Ústavnímu soudu a dočkáme se odpovědi,“ míní Ivan Hoffman v rozhovoru se Zitou Senkovou. 

Co může zdržet jmenování nové vlády

„Jakékoliv obstrukce by byly trapné, ale předávání moci už je součástí kampaně do voleb příštích. Strana, která prohrála, ta už vsadí na to, že prohrávat umí a počítá s tím, že odevzdat moc jí může do budoucna zvýšit prestiž. Teď je příležitost pro nastupující vládu, aby se pustila do křížku s prezidentem o to jméno, které zatím známé není.“

Nejsme jako republika tak zajímaví 

Kandidát by musel být ve střetu zájmu, nebo by se musela objevit právní překážka.

„Zahraniční politiku zajišťuje i Senát. Kompetence ministra zahraničí se výrazně změnily. Resort čeká na restart. Problém je dán systémem parlamentní demokracie a do debaty hovoří více subjektů. Nejsme jako republika tak zajímaví. V minulosti sehrávala agenda lidských práv a Česká republika díky iniciativě Václava Havla významnou úlohu, dnes jsme v jiné situaci,“ říká komentátor na Dvojce.  

Další témata rozhovoru: předávání klíčů ve Strakově akademii; názory na vyjádření prezidenta republiky k obsazení postu ministra zahraničí. 

Spustit audio

Související