Komentátor Černý: Bez souladu Německa a Francie se žádná velká věc v evropské politice nestane

29. září 2021

Německo a Francii čekají velké změny. Zatímco ve Francii bude prezident Emmanuel Macron obhajovat svůj post na jaře, v Německu svoji vládu po 16 letech ukončila kancléřka Angela Merkelová. Kdo bude jejím následovníkem? Jak se Německo vypořádá s nejasným výsledkem parlamentních voleb? A jaký dopad to bude mít na evropskou politickou scénu?

Výsledky německých parlamentních voleb nepřinesly jasný výsledek. O budoucí koalici budou složitě vyjednávat jak sociální demokraté (SPD), tak konzervativci (CDU/CSU), kteří skončili s těsným výsledkem jako druzí. 

Německé volby potvrdily několik důležitých trendů. A to hlavně rozdrobení scény a jev v Německu po desetiletí nevídaný, že žádná ze stran nepřekročila 30 %,“ popisuje  pořadu Jak to vidí... Adam Černý.

To samozřejmě bude klást velké nároky na koaliční vyjednávání. Čím širší koalice vznikne, tím větší nároky na kompromisy to pak s sebou ponese, vysvětluje zahraničněpolitický komentátor.

Psychologie vyjednávání

Fragmentace politické scény je ale zcela zřetelný trend u mnoha politických systémů s poměrným zastoupením stran.

Čtěte také

Přičítám to tomu, že se něco děje se stranami, které označujeme jako tradiční. V Německu ještě před osmi lety sahala CDU/CSU po absolutním vítězství, dnes je na pouhých 25 %.

Psychologický efekt tak bude podle Adama Černého hrát velkou roli při koaličním vyjednávání. SPD, která minule utrpěla velký debakl a byla někde pod 20 %, dnes se svými 26 % vypadá, že velmi uspěla. Zatímco CDU/CSU zaznamenala historicky nejhorší výsledek. Nálada ve stranách tak jednání určitě ovlivní.

Náročné období pro Evropu

Otázkou dne také je, kdo převezme po odcházející Angele Merkelové post místokancléře. Úlohu následovníka podle mého názoru překvapivě splňuje mnohem lépe než nevýrazný šéf CDU Armin Laschet nový fenomén voleb Olaf Scholz v čele SPD.

Sice to také není žádný veliký šarmér, ale jako ministr financí ze sebe vyjadřuje jistou spolehlivost. To na něm německé voliče přitahovalo nejvíce, domnívá se host Zity Senkové.

Čtěte také

„Historická zkušenost německým voličům velí vyhnout se experimentování s extrémy. V něm totiž viděli dvě věci najednou – potřebu změny po 16 letech a potřebu kontinuity. A to jim Olaf Scholz spolehlivě nabídl. Rozhodnou ale paradoxně strany, které jsou na 3. a 4. místě, tedy Zelení a liberálové.

Ať v čele stane kdokoli, čeká Německo velmi náročné období. Nový kancléř si teprve bude budovat svoji pozici v čele vlády a usazovat se v sedle. A to se jistě promítne i v evropské politice,“ uvažuje Adam Černý.

Navíc na jaře budou probíhat francouzské prezidentské volby. A pokud se dvě takto významné země musejí soustředit na své vlastní problémy, evropská politika se nehne z místa. Bez jejich souladu a spolupráce, se žádná velká věc v evropské politice nestane.

Další témata rozhovoru: další výsledky německých voleb; komu bude nejvíce chybět Angela Merkelová; hlasování do ruské dumy.

Spustit audio

Související