Kateřina Šafaříková: Kdo převezme funkci mírotvorce po Angele Merkelové, je zatím nejisté

28. leden 2021

Do čela Křesťanskodemokratické unie kancléřky Angely Merkelové byl před pár dny zvolen ministerský předseda Severního Porýní-Vestfálska Armin Laschet. Post kancléře mu však připadnout nemusí. 

Premiér nejlidnatější spolkové země Armin Laschet byl dlouhodobě označován za největšího merkelovce. Dá se tedy předpokládat, že se jeho politika nebude příliš lišit od vládnutí dlouholeté šéfky CDU Angely Merkelové.

Názorově si jsou skutečně velmi blízcí. Skutečná merkelovská tradice ale teprve s Arminem Laschetem začíná. Angela Merkelová založila velmi umírněný politický směr, postavený na vstřícném postoji ke všem relevantním názorům. A Armin Laschet má být tím skutečným pokračovatelem, říká v pořadu Jak to vidí... Kateřina Šafaříková.

Maminka Merkelová

Redaktorka týdeníku Respekt však zároveň dodává, že Angela Merkelová si svého nástupce nevychovala. Sama opakovaně říkala, že nechce vstupovat do bojů lidí, kteří ji jednou nahradí. Byla si velmi vědoma toho, že je populární nejenom ve své straně, ale i v celé německé společnosti. A právě kvůli silnému pocitu odpovědnosti nijak zvlášť do hledání svého nástupce nezasahovala.

Čtěte také

Pozice Angely Merkelové je nicméně stále velmi neotřesitelná. Řada Němců se ve veřejných průzkumech přiznala, že si nedokážou po odchodu Angely Merkelové svůj život představit. Mnozí z nich by byli rádi, kdyby v politice zůstala.

Mluví se o ní jako o mamince Merkelové, ženě, která posunula politiku CDU blíže sociálnímu středu. Velmi silně totiž podporovala změny na poli sociální politiky a působila jako sociální svorník společnosti. V evropské politice působila jako mírotvůrce. V tomto smyslu bude postrádána i na půdě Unie.

Nový kancléř?

Kdo v podzimních volbách převezme od Angely Merkelové kancléřské žezlo, však není vůbec jasné. Vedle Armina Lascheta je horkým kandidátem i ministr zdravotnictví Jens Spahn, který je velmi populární. Jsou tu ale i jiní výrazní politici. Je možné, že si CDU jako svého kandidáta zvolí spíše bavorského premiéra Marcuse Södera, který je rovněž oblíben.

Ať bude nástupcem kdokoli, CDU bude zřejmě pokračovat v sociálních reformách a ekologické obnově země. Na mezinárodní rovině bude nadále podporovat prohlubující se evropskou integraci a smírný, konstruktivní vztah se Spojenými státy. V tomto smyslu se zřejmě ani po odchodu Angely Merkelové nic nezmění. Jedinou výjimkou může být migrační politika, uzavírá Kateřina Šafaříková.

Další témata rozhovoru: právo na odpočinek europoslanců při práci z domu; skandál ve Francii a návrh nového zákona o sexuálním zneužívání dětí v rodinách.

Spustit audio

Související