„Když budete všude šůrovat, je to špatně,“ říká primářka infekční kliniky

29. březen 2019

Nepřehánějte to s hygienou, radila v Blízkých setkáních Terezy Kostkové primářka Kliniky infekčních, parazitálních a tropických nemocí na Bulovce Hana Roháčová. 

„Běžná hygiena se pochopitelně dodržovat musí. Když přijdu domů, jdu si umýt ruce. Ale zlobí mě výroky typu: ničeho se nedotýkej, můžeš se nakazit. To jsou nesmyslné věci. Dítě si odmalička vytváří imunitní odpověď a když maminky šůrují všude, je to ke škodě věci,“ říká primářka Hana Roháčová s dodatkem, že jsme součástí přírody a nemůžeme existovat bez virů a parazitů.

Vedeme v klíšťové encefalitidě

S jarem začínají být aktivní klíšťata. „Česko je skutečně na klíšťata bohaté. Třeba v klíšťové encefalitidě jsme na špici Evropy, máme tu 25 procent všech případů. Přitom existuje očkování, ale Češi k němu mají rezervovaný přístup. Očkovaných je u nás čtvrtina, ale třeba v Rakousku začali očkovat plošně, a přidávají se Slovinci a Švýcaři.“

Co ji na medicíně a jejím oboru nejvíc baví? Bojí se, že by se mohla nakazit infekčním onemocněním?  Proč je důležité očkovat proti meningitidě? Může klíště skočit ze stromu? Jaké má jako vášnivá zahradnice ráda květiny? Více uslyšíte ze záznamu.

autoři: Tereza Kostková , zk
Spustit audio

Související