Kde jsou děti? Poválečný obchod s dětmi zasáhl i Karla Čapka

Pamatujete na Čapkův Případ s dítětem? Měl reálný základ. Čapek uveřejňoval své povídky v Lidových novinách od ledna do září 1929. A právě v únoru byly noviny plné případu „Propadliště dětí“. Na rozdíl od Čapkova díla však v reálných případech chybí happy end.

Účinkují: Petr Křiváček, Ladislav Špiner, Hana Seidlová, Marika Procházková, Kateřina Fixová, Marie Turková, Robert Jašków, Petr Borovec
Scénář: Bronislava Janečková a Miloš Vaněček
Režie: Vít Vencl
Zvuk: Petr Šplíchal
Natočeno: 2016

Na přelomu 20. a 30. let minulého století vzrušil veřejnost případ Růženy Nové. Vyšetřování trvalo 5 let. V roce 1928 se ho ujal tým detektivů bezpečnostního oddělení pražské kriminálky pod vedením téměř 60letého vrchního rady Josefa Knotka.

Vyšlo najevo, že Nová během 8 let měla u sebe minimálně 42 dětí (24 kluků a 18 dívek), 10 jich zemřelo. Šlo o děti z nalezinců nebo nemanželské nechtěné děti. První děti si prý ale vzala už za války v roce 1915. Jenže až do roku 1920 spolehlivá evidence o adopcích a svěření dětí neexistovala.

Výnosný obchod s dětmi

Růžena Nová bývala porodní bába. K nechtěným dětem tak měla snadnou cestu. Za opatrovnictví dětí si účtovala vysoké částky. Matky se jí ozývaly samy na inzerát. Navíc měla pomocnici: druhou porodní asistentku Tomášovou, se kterou postupně rozjely výnosný obchod prodeje dětí do zámožných rodin.

Problém byl, když nějaká matka chtěla svoje dítě zpátky. Dostala jiné… Vyšetřování bylo komplikované. Detektivové hledali matky i děti pomocí inzerátů a fotografií v novinách. Několik matek, které své děti už nikdy nedostaly zpátky, se přihlásilo. Detektivové ale tušili, že to je jen špička ledovce.

Rodiče i svědci mlčí

Rodiny mlčely buď proto, že se dítěte nezákonně zbavily, nebo proto, že je přijaly bez svolení úřadů. Mlčeli bohužel i úřady a mnozí svědci. Soud s Růženou Novou za únos a křivé svědectví začal v únoru 1929. V listopadu ji porota shledala vinnou všemi hlasy.

Dostala nejnižší trest: 5 let těžkého žaláře. (Přihlédlo se k tomu, že ještě nebyla trestána.) V roce 1932 se konal další soud, který řešil další objevené případy. Tehdy dostala rok vězení navíc. Nikdy se ale nepřišlo na to, kde děti jsou... Na rozdíl od Čapkovy povídky Případ s dítětem (stahujte zdarma) tady chybí happy end.

autoři: Bronislava Janečková , rota , Miloš Vaněček
Spustit audio

Související