„Každý člověk by měl mít ve své duši třináctou komnatu.“ Poslední rozhovor s Radimem Uzlem na Dvojce

3. květen 2022, aktualizováno

Ve věku 82 let zemřel lékař a sexuolog Radim Uzel. Delší dobu se potýkal s vážnými zdravotními problémy. S komplikacemi po prodělaném onemocnění covid-19 se svěřil i ve svém posledním rozhovoru na Dvojce s Terezou Kostkovou v listopadu 2020. V rozhovoru o fenoménu lázeňství, ochotničení, svém vztahu k Bohu i nařčení z prasáctví. V audiozáznamu uslyšíte i to, jak poznat hysterii nebo jak spolu souvisí tanec a partnerské vztahy.

„Já jsem už stařec nad hrobem,“ glosoval Radim Uzel v Blízkých setkáních svůj zdravotní stav v 80 letech. Ve studiu byl krátce po události, kdy málem vykrvácel v soudní síni, kde byl jako soudní znalec.

Programová změna

V souvislosti s úmrtími Radima Uzla a Medy Mládkové mění Dvojka program. Dnes, v úterý 3. května, od 17:04 místo Příběhů z kalendáře odvysílá pořad Meda Mládková jubilující (rozhovor s Martinou Kociánovou) a od 20:00 místo Toulek českou minulostí a reprízy Jak to vidí... uvede pořad Stříbrný vítr s Radimem Uzlem.

„Po prodělaném covidu, kdy jsem měl embolii plic, musím stále užívat léky na snížení srážlivosti krve,“ vysvětloval a přiznal i to, že mu pomáhá, když se za jeho uzdravení někdo modlí.

„Jsem bývalý ministrant římskokatolické církve,“ objasňoval svůj vztah k náboženství. „V pozdější věku, v důsledku studia medicíny, jsem té hluboké víry zanechal. Ale otčenáš latinsky umím pořád.“

Vlastní 13. komnata

„Některé věci si pro sebe musíte nechat celoživotně. To je jedna z mých rad. Když lidé k sobě mají velkou lásku, řeknou: A teď si všechno povíme. Tak takovou pošetilost snad proboha svatýho nikdo neudělá! Každý člověk by měl mít ve své duši třináctou komnatu, do které nikdy nikoho nepustí. Ani toho nejbližšího, protože by se to mohlo vymstít,“ varuje odborník.  

„Třináctá komnata ve vlastní duši je pocit, že tam můžu zamknout tajemství a myslím, že je to dobrý pocit. A že se to může vymstít? Lidské vztahy se mění. Lidé, kteří se vášnivě milují, se za tři roky můžou nenávidět a toto tajemství může být ošklivým způsobem zneužito. Takže pozor na to!“

autoři: Tereza Kostková , eh

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.