„Nepodaří se v životě všechno.“ Bilanční i vtipný rozhovor Radima Uzla s Jitkou Novotnou

3. květen 2022, aktualizováno

„Sexu a fotbalu v této republice rozumí úplně každý. Já teda fotbalu ne,“ glosoval Radim Uzel svým typickým zvučným hlasem zkušeného ochotníka v roce 2016. Poslechněte si jeho bilanční rozhovoru s Jitkou Novotnou o sexuologii i peripetiích vztahů mezi mužem a ženou z jeho vlastní zkušenosti. Radim Uzel se v audiozáznamu zpovídá i ze své vášně pro kuchyň.

Radim Uzel pocházel z Ostravska. S maminkou ale žil v Mělníku. Bez otce. „Jsem pohrobek. Otec zemřel za nevysvětlitelných okolností v době, kdy maminka byla v pátém měsíci těhotenství a válka na krku.“ Otce mu prý nahrazovalo početné příbuzenstvo. Zejména bohatý strýc, starý mládenec a bonviván.

První dítě ze zmrazených spermií

Uzel sám svůj první porod jako lékař odvedl ještě na škole v den, kdy sovětský kosmonaut Jurij Gagarin vzlétl do vesmíru. Přes Ústí nad Orlicí a II. ženskou kliniku v Brně se dostal jako lékař do Františkových Lázních. Nejdéle ale působil v Ostravě.

„Konstituovali jsme tam první semennou banku v České republice. Já jsem se naučil mrazit mužský ejakulát. Veterináři to uměli už dávno, ale v humánní medicíně jsme byli v Ostravě první. Dokonce jsem zapsal i první dítě, které se narodilo za použití zmrazených spermií.“

„Tímto způsobem jsem přivedl na svět každoročně nejméně dvacet dětí. Za doby mého působí v Ostravě to jsou stovky občánků.“ Zasedal ale také i v interupční komisi. Poslední roky pak působil jako soudní znalec.

Nepodaří se v životě všechno

Kromě divadla, kde působil jako ochotník, vždy miloval i hudbu. „Můj otec byl údajně vynikající pianista, téměř virtuózní klavírista. Dokonce jsme po něm zdědili vídeňské křídlo,“ vysvětloval. „Já jsem ale nebyl úspěšný pianista. Nějak mě to nebavilo.

Ale jinak mám vážnou hudbu velice rád. Rád chodím do opery. Taky moje dcera vystudovala operní zpěv, i když se tomu pro špatnou životosprávu posléze přestala věnovat. To mě dost mrzelo. Mohla být slavná zpěvačka. Měla opravdu krásný hlas. No, nepodaří se v životě všechno.“

Komika a glosátora v sobě nezapře ale ani když mluví o své rodině. „Moje dcera právem konstatuje, že její sexuální výchova byla značně nedostatečná. Každý rodič vůči svým vlastním potomkům, má určitý ostych.“

Spustit audio

Související