Kateřina Šafaříková: Francie je velký ledoborec. Rozhýbat ho v boji s islamismem trvá

18. listopad 2020

Francie si připomněla teroristické útoky z roku 2015 na satirický týdeník Charlie Hebdo. Jak se Francii daří islamismus potírat? A změnily události vnímání svobody slova?

Je to právě pět let, co Francii ochromily teroristické atentáty. Po šesti útocích v Paříži v listopadu 2015 zahynulo 129 lidí. Přes 350 lidí bylo zraněno. Zemřelo i sedm atentátníků. Tehdejší prezident François Hollande v reakci na útoky slíbil, že Francie povede nelítostný boj proti terorismu. Splnila francouzská vláda tento slib?

Čtěte také

„Francie plní sliby v tom smyslu, že boj proti islamismu je postaven skutečně velmi vysoko na politické agendě francouzských prezidentů a jejich premiérů,“ říká v pořadu Jak to vidí... redaktorka týdeníku Respekt Kateřina Šafaříková.

Nicméně v realitě se nic moc nezměnilo. Francie má velmi rozsáhlou administrativu, která ve skutečnosti brání prosazovat změny rychle. Je to takový velký ledoborec, který trvá rozhýbat. A platí to i v případě potírání terorismu.“

Charlie Hebdo

I přes zavedení specifických bezpečnostních opatření zůstává terorismus ve Francii velkým problémem. Jen od roku 2012 padlo za oběť islamistického teroru více než 260 lidí. Změnil se satirický týdeník Charlie Hebdo od útoků na jeho redakci v lednu 2015?

Čtěte také

„Změnil se podstatně. Do roku 2015 poměrně často otiskoval karikatury spjaté s islámem na titulní straně. Jedna z posledních karikatur vedla právě ke zmíněným útokům. Od té doby až do letošního září žádná karikatura proroka Mohameda na titulní straně otištěna nebyla, připomíná host Dvojky.

Důvodem byla pieta s pozůstalými. Při útocích tenkrát zahynulo 12 členů redakce. Redakce od té doby žije na utajené adrese. Mnozí členové týdeníku mají nařízenou policejní ochranu. Přesto redakce ve svém dosavadním stylu, tedy karikování francouzské a mezinárodní politiky a společnosti, pokračuje. S tím ale, že karikatury uveřejňuje hlavně uvnitř týdeníku. Až letos v září udělala výjimku, protože začal proces s komplicemi útoku z roku 2015.“

Svoboda slova

Nejnovější teroristické útoky, ať už z Nice nebo Lyonu, znovu otevřely debatu o svobodě slova. Znovu se diskutuje o tom, jak svobodu slova vnímají Evropané, a jak ji vidí v některých arabských zemích.

„Současný prezident Emmanuel Macron se karikatur zastal a svobodu slova vyzdvihl jako integrální součást novodobých dějin Francie. Mimo jiné také ve svém projevu zmínil i roli škol jako institucí, kde se nastupující generace mají naučit respektu k jinému názoru, toleranci a odolnosti vůči zesměšňování náboženských autorit. A také tomu, že zesměšňování náboženských autorit není vedeno zlou vůlí, ale jde o specifickou formu komunikace,“ uzavírá Kateřina Šafaříková.

Další témata rozhovoru: boj proti islamistické ideologii; getoizace francouzské společnosti; deradikalizace islámu ve Francii; povedou teroristické útoky k reformě Schengenu?; blokace státního rozpočtu EU Polskem a Maďarskem. 

autoři: Zita Senková , opa
Spustit audio

Související