Karin Krajčo Babinská: Mám tři děti, tři psy a tři knihy. Psaní mi dává větší svobodu než film

16. listopad 2020

„Doufám, že to číslo překročím a začnu psát další knížku,“ směje se v Blízkých setkáních režisérka a teď hlavně spisovatelka.

Teď vyšly její Hvězdy na cestě. „Vždycky, když mi něco vyjde, tak si říkám, že už nic nenapíšu,“ svěřuje se autorka. „Nenáviděla jsem psaní. Když jsem psala scénáře, tak to pro mě bylo to nejhorší období. Trápila jsem u toho.“ Pak jí její manžel, zpěvák Richard Krajčo poradil, ať píše blog.

Píšu filmy

„Najednou jsem zjistila, že mě naplňuje a uvnitřňuje, když můžu dávat myšlenky na papír. Při psaní románů je to ještě o kus lepší, protože mám naprostou tvůrčí svobodu a můžu psát příběhy tak, jak se mi odvíjí před očima. Já mám vlastně film, a ten píšu,“ ujišťuje.

„Psaní knih mi dává mnohem větší tvůrčí svobodu, než který se mi dostává při filmařině. Nesvazují mě finance, nároky producentů. Všechno píšu tak, jak to vidím. Tak, jak by ten film vypadal. A dávám šanci čtenářům, aby si to mohli představovat podle svého. A je fakt, že mi hodně lidí píše, že když čtou moje knihy, tak mají pocit, že se jim odvíjí před očima film. Takže v tom asi vždycky ta moje profese zakletá bude,“ uzavírá Karin Krajčo Babinská.

O čem je její nová kniha? Co by teď ráda všem vzkázala? Patří kýč v Vánocům? Jaké bylo natáčení klipu s Karlem Gottem?

autoři: Tereza Kostková , eh

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.