Karel Dohnal: "Cestuji se 100% improvizací"

23. červen 2010

Během výstupu na nejvyšší horu Severní Ameriky zažil mrazivé bouře, na kánoi projel celý Yukon, po čtyři roky brázdil světová moře, zúčastnili se závodu přes Atlantik. To jsou jen malé střípky z dalekosáhlejšího výčtu expedic, které zažil cestovatel, spisovatel a „stavbař“ Karel DOHNAL. Ve svém dobrodružném životě si dokázal udělal čas a svým povídáním nás potěšil ve středeční hodince Setkání Hosta do domu ČRo 2 - Praha.






Z tehdejšího Československa emigroval v roce 1964. Vrátil se až po 35 letech! Jak sám říká, aby přežil kulturní "šok" vzal si s sebou, do rodné země, část věcí, které mu byly v USA blízké. Jeho "první návrat" ale proběhl o něco dříve, v roce 1984 ... "když jsme cestovali Mexikem, dozvěděli jsme se, že je v Mexico City možné dostat víza ... zkusili jsme to a přímo na ambasádě nám dali pro celou rodinu povolení pro vstup do Československa," řekl K. Dohnal. Na svůj domov vzpomínal ale po celou dobu emigrace. "Každý večer jsem usínal tím, že jsem zavřel oči a v představách jsem šel pěšky z domova v Holešovicích na stavební průmyslovku ... stesk po domově je velmi intenzivní věc ... "
V jeho životě také hrály podstatnou roli Spojené státy americké, kde se setkal se spoustou krajanů, kteří byly nejlepšími přáteli celé jeho rodiny: „ ... postavil jsem kvůli nim veliký srub ze 400 borovic, abychom je tam mohli zvát ...“.
V našem rozhovoru také zmínil, jak se mu podařilo v Americe uspět v podnikání (vlastnil stavební firmu) a jak ho místní přijali. O Američanech pak říká: "Přijmou vás a nepřijmou. Nejlepší jsou, když začínáte. Litují vás, dají vám starý nábytek apod. Když si ale např. postavíte větší dům než oni, zakusíte něco, co byste vůbec nečekali..."

Logo

Řeč byla samozřejmě o další důležité etapě života Karla Dohnala, o cestování. Je autorem dvou knih – "Yukon sólo" a "S Cessnou světem". O osamělém sjezdu řeky Yukon tvrdí, že nebyl vůbec bezpečný: „ ... nebylo to tak, že by za mnou běhali medvědi grizzly, ale člověk tam byl nesmírně izolovaný. Nikoho jsem třeba neviděl 10 dní ... „ Mj. se tu setkal s ohromným uznáním indiánů a eskymáků. „Když pluje samotný muž divočinou, tak k němu domorodci jeví velký respekt ...“ Ten se pak projevuje např. tím, že od nich dostanete neomezené množství ryb.
Nebylo to ovšem jediné "mokréí" dobrodružství, za kterým se vydal. Roku 1986 se, společně s 6letým synem Martinem a 9letou dcerou Sylvií, zapojil do dodnes trvajícího závodu ARC (Atlantic Rally for Cruisers). Plavby se tehdy zúčastnilo 208 lodí. Zajímavé pak je, že se soutěžící lodě "rozplynou či rozprostřou" po celém Atlantiku a nakonec celkem 23 dní (!) nikoho dalšího nepotkáte, jakékoliv další plavidlo nebylo vůbec v dohledu.
Cestovatel a spisovatel potvrdil i slova moderátora Vladimíra Kroce, že tato soutěž nesmírně stmelila jeho vlastní rodinu na palubě. Ačkoliv na moři zažil nejedno dobrodružství, prý by byl býval rád absolvoval ještě jednu cestu kolem světa ... To mu ovšem manželka "zakázala", dodal s úsměvem.

"S Cessnou světem". Tak se jmenuje druhý spisovatelský počin Karla Dohnala, ve kterém přibližuje rodinné letecké cestování nad Amerikou, Afrikou a Evropou. A jak přesunul letadlo z oblasti nad Jižní Amerikou do Afriky? S tím si příliš velkou hlavu "nedělal" a situaci vyřešil tak, jak by to čekal asi málokdo: "V Brazílii jsme cessnu rozebrali a kontejnerem ji poslali do Kapského Města. Tam jsme ji zase složili."
Jeho putování ale nebylo vždy jen veselé. Zasáhla jej i velice tragická událost ... smrt syna: "... v národním parku ve státě Botswana byl stažen do řeky šestimetrovým krokodýlem ... potápěči hledali jeho tělo (neúspěšně) 30 dní ... s manželkou jsme pokračovali do Evropy už jen sami ...,“ dodává smutným hlasem.

Středeční host nás také pozval na své přednášky, které pravidelně pořádá v Národním zemědělském muzeu v Praze. Podělil se o své další aktivity a prozradil i něco více o cestovatelských plánech, jejichž průběh je prý 100% improvizací.



Karel DOHNAL
Ing. J. Karel Dohnal je rodem Pražák, povoláním stavební inženýr. V roce 1964 odešel po vojně z vlasti, aby dostal politický azyl v tehdejším Západním Německu. Rok poté se přestěhoval do Spojených států. Ve státě Maryland založil stavební firmu, kterou řídil až do svého návratu do Česka v roce 1999.

Kromě práce Karel zasvětil velkou část svého života sportům. Patří k nim turistika, horolezectví, kanoistika, jachtařství a létání. Byl členem řady dalších expedicí a cest, z nichž dvě popsal v knihách Yukon sólo a S Cessnou světem. Mnoho jiných pak zpracoval ve formě uvedených článků pro časopisy Yacht, Caravan, Potápění, Letectví a kosmonautika, Pilot magazine a AeroHobby.

Obě knihy Karla Dohnala se zaměřují na život domorodců v místech, které procestoval. Kniha Yukon sólo vyšla poprvé pro českého čtenáře v roce 1993 a podruhé nyní, v barevném provedení ku 30ti letému výročí jeho cesty. Kniha je založena na osamocené plavbě v kánoi po řece Yukon v létě 1973, dlouhé 66 dní a 3000 km, od pramenů v horách Kanady až po Beringovo moře. Mnohokrát zůstal s indiány a eskymáky, aby zachytil zbytky tradičního života. Vliv protestantských náboženských misí obestírá Sever jako černý kaftan mnicha.

Kniha S Cessnou světem vyšla v roce 2003. Je humornou kronikou o rodinné letecké expedici se 160 ilustracemi, když Karel jako pilot řídil jednomotorovou Cessnu 182 napříč kontinenty Ameriky, Afriky a Evropy. Během 15 měsíců proletěl 28 zemí a 45.000 km. V podobě 85 dobrodružných povídek Karel zachytil proměnlivost života Modré planety. Přeletěl Andy, obletěl Hornův Mys, navigoval džungle Brazílie a fotografoval pouště Namibie, aby se po 35 letech ve světě vrátil domů do Prahy.



Nestihli jste úterní (22.6.2010) vysílání Hosta do domu? Přečtěte a poslechněte si! Podrobnosti najdete v článku: Golf je hra pro širokou veřejnost ...

autor: Pavla Kopřivová
Spustit audio