Karel Cop: Muž, po kterém jdou. Absurdní příběh obyčejného úředníka

12. listopad 2023

Václav Puchmeltr je pilným úředníkem, který se snaží na sebe příliš neupozorňovat. 8 hodin denně poctivě pracuje, chodí do průvodů, je členem pěveckého sboru Šumava. Vede zkrátka spořádaný život. I tak se ale po podniku roznese, že se má dostavit do kádrového oddělení. Co tam na něj asi mají? Hra Karla Copa z roku 1963 rozkrývá, k jakým úvahám a činům dovede člověka obava ze ztráty zaměstnání a strach z úřední moci.

Osoby a obsazení: Václav Puchmeltr, účetní (Karel Máj), Marie Puchmeltrová, jeho žena (Jaroslava Drmlová), Josef, jeho bratr (Lubomír Lipský), Pan Lidral, úředník (Miroslav Homola), Pan Hvížďala, úředník (Ivo Gübel), Slečna Kanadová, úřednice (Lída Otáhalová), Olinka, úřednice (Jitka Frantová), Odrazil, vedoucí kádrové evidence (Zdeněk Dítě), Věruška, jeho sekretářka (Jiřina Jirásková), Náměstek (Josef Patočka), Úředníci (Oldřich Musil, Vladimír Krška), Dívky z Máslosvazu (Jindřiška Preissová, Eliška Ciklová, Eva Konečná
Vypráví: Jiří Robert Pick
Napsal: Karel Cop
Dramaturgie: Jaromír Ptáček
Režie: Jiří Horčička
Natočeno: v roce 1963
(57 min.)

Další hry a četby poslouchejte živě na Dvojce a po odvysílání ještě po dobu čtyř týdnů online – na webu dvojka.rozhlas.cz nebo v aplikaci mujRozhlas. Rozhlasové hry i audioknihy jsou k poslechu zdarma, není možné je stáhnout. Některé tituly najdete v prodeji na CD nebo ke stažení v mp3 na webu Radioteka.cz.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související