Jules Verne: Honba za meteorem. Dobrodružný román v dramatizaci Ondřeje Neffa

23. duben 2022

Na počátku příběhu stojí senzační objev zlatého meteoru. Právě on je důvodem ke sporu o prvenství mezi jeho objeviteli, amatérskými hvězdáři. Současně se z něho ale stane i předmět urputné a nenávistné rvačky o vesmírné miliardy, která hrozí přerůst ve světový konflikt. Dobrodružný román zdramatizoval Ondřej Neff. V legendární režii Jiřího Horčičky uslyšíte Ladislava Freje, Eduarda Cupáka, Miroslava Moravce, Jaroslava Kepku, Ilju Prachaře, Svatopluka Beneše a další.

Osoby a obsazení: vypravěč (Ladislav Frej), amatérský astronom Dean Forsyth (Eduard Cupák), amatérský astronom Sidney Hudelson (Miroslav Moravec), fyzik Zefyrin Xirdal (Jaroslav Kepka), bankéř Lecoeur (Ilja Prachař), soudce Proth (Svatopluk Beneš), reportéři a další hlasy (Jindřich Narenta, Bohumil Bezouška, Drahomíra Fialková a Jarmila Baxová).
Napsal: Ondřej Neff
Dramaturgie: Ivan Hubač
Překlad: Václav Netušil
Zvuk: Karel Nedorost
Zvuková spolupráce: Jana Fišerová a Iva Valentová
Hudba: Vladimír Popelka
Režie: Jiří Horčička
Natočeno: v roce 1990

Amatérský hvězdář Dean Forsyth (Eduard Cupák) z města Whatsonu objevil kosmické těleso, které zprvu považoval za meteor. Stejný objev ve stejném čase učinil další amatérský hvězdář z Whatsonu Sydney Hudelson (Miroslav Moravec). Oba uznávaní učenci a ve městě vážení občané se rozhádali, čí jméno má meteor nést. Jejich spor ale převážil objev pařížské hvězdárny, že meteor je zlatý.

Nadšený fyzik Zefyrin Xirdal (Jaroslav Kepka) vypočítal dráhu letu meteoru a sestrojil přístroj, který by ho mohl nasměrovat na konkrétní místo dopadu. Daný pozemek kdesi v Grónsku koupil jeho strýc bankéř Robert Lecoeur (Ilja Prachař).

Jenže celý plán byl kvůli tajným odposlouchávacím přístrojům prozrazen. Dozvěděli se o něm novináři a od té chvíle začala skutečná honba za meteorem. Jak skončí tahle štvanice, která rozpoutala lidské peklo?

Kupujte na Radioteka.cz

Co poslouchat při běhu nebo jako kulisu v práci? Poslouchejte mluvené slovo a čtené pohádky na dobrou noc on-line zdarma na portálu mujRozhlas. Audioknihy nejde stáhnout. Některé tituly můžete najít ke stažení nebo jako podcast na webu Radioteka.cz.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související