Jsem akční. Nemám rád statické vody, ví o sobě Michal David

23. říjen 2021

Začal psát texty ve čtrnácti letech a v šestnácti už hrál s kapelou. Hned jeho první písnička Chtěl bych žít tak, jak se má získala ocenění.

„Když jsem jel do Pece pod Sněžkou za kamarádem vlakem, už to na kytaru hráli nějací mladí kluci. Kdyby věděli, že sedím vedle,“ vzpomíná s úsměvem.

Lásku k hudbě zdědil. „Táta hrál jazz s Luďkem Hulanem a Karlem Velebným, Vlastou Průchovou a Honzou Hammerem. Po tátovi jsem zdědil talent na piano, po mámě to komediantství. Tam jsou ty geny Kludských.

Pro Helenu

Michal David je autorem mnoha muzikálů, např. Kleopatra, Angelika, Tři mušketýři, Kat Mydlář, Mona Lisa, Děti ráje. Jak to vše v kombinaci s koncerty a další prací zvládá? „Jsem akční, nemám rád statické vody,“ myslí si.

Státní vyznamenání, Vladislavský sál, Michal David

V roce 2000 získal cenu roku rádií za nejhranější píseň Dlouhá noc. „Bylo to napsané pro Helenu. Napadlo mě to rychle. Hanku Sorrosovou jsem oslovil, aby napsala text. Vydavatelství věřilo z alba písničce Vodopád. Dlouhá noc se přesto stala megahitem. Už je natočená ve 12 jazycích.“

Přátelství s Gottem

Narozeniny slaví Michal David ve stejný den, kdy je slavíval Karel Gott. „Já Karla znal od svých začátků. Poprvé jsme se poznali ve skupině Kroky,“ připomíná David legendární hudební uskupení Františka Janečka.

V roce 1986 mě Karel požádal o píseň, kterou jsme napsali společně s Michalem Horáčkem. Dokonce podle ní nazval desku Posel dobrých zpráv. Pak jsem mu psal další písničky a duety s Lucií Bílou. Stali jsme se velkými kamarády v posledních deseti letech.“

Plány a současnost

Michal David teď připravuje turné v listopadu a prosinci. Jako hosté budou Verona, YesBrothers a DJ Andrea Pomeje. „A nevím, jestli se mi povede připravit album Moje zapomenuté ploužáky 2.“

Co dělá ve volném čase? „Jsem hodně akční a s manželkou rádi cestujeme. Máme rádi teplo a sluníčko, proto jsme si pořídili malý domeček na Tenerife i se studiem. Občas hraju tenis, dívám se na historické filmy,“ uzavírá.

Michal David v karlínské budově Českého rozhlasu
Spustit audio

Související