Jožka Valihrach dovoluje vnoučatům líznout si vína. „Snad mě nezavřou,“ směje se vinař
Jožka Valihrach je držitelem spousty mezinárodních ocenění a své první víno vyrobil už ve 14 letech, svěřil se Tereze Kostkové v Blízkých setkáních.
„Tatínek měl tenkrát úraz, tak jsem musel. Už v 18 letech jsem získal diplomy a mám je dodnes. Po roce 89 jsem odešel z práce a byl jsem jeden z prvních, kdo si u nás založil vinařství. Ze začátku to bylo těžké a byl jsem rád, že mě rodina podržela. Je to dřina, ale krásná a zaplaťpánbůh za ni,“ říká Jožka Valihrach.
„I moje vnoučata si už smí do vína namočit prst. Snad mě za to nikdo nezavře.“ Co je podle něj nejhorší pohromou pro vinaře? „Když víno zmrzne. Jinak nás trápí špačci a byrokracie.“
Teď je trend autentických vín. Co si pod tím představit? Která vína jsou jeho oblíbená? Má zaměstnance nebo se jedná o čistě rodinnou firmu? Jak si stojí česká vína v mezinárodní konkurenci? Proč nedělá svatomartinská vína?
Související
-
Rok 1968 mi obrátil život naruby: Vinaři jsou všichni stejní. Příběh Milana Ráčka
Coby kamenem dohodil od českých hranic, v dolnorakouské vesnici Sitzendorf, bydlí ve starobylém domě manželé Milan a Irena Ráčkovi. Sousedé je nejspíš považují za Rakušany.
-
Jak se správně víno degustuje? Videonávod od nejlepšího sommeliéra ČR
Degustovat se skutečně můžete naučit. Je to věc cviku. Ale být sommeliérem vyžaduje něco víc: Musíte člověku převyprávět příběh vína. Tvrdí to alespoň Ivo Dvořák.
-
Jaké je nejlepší víno? To, co vám chutná, říká degustátor, který ochutnal i ta nejpodivnější
Degustátor, mezinárodní porotce, novinář, učitel a popularizátor vína – to je Luboš Bárta. S vínem procestoval celý svět, napsal o něm několik knih a tisíce článků ...
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.