Josephine Baker. Sex symbol Paříže, válečná špiónka i matka dvanácti dětí

Femme fatale 20. století! Sex symbol Paříže. A také bojovnice za lidská práva a proti rasové diskriminaci. Taková byla Josephine Bakerová.

Původně se jmenovala Freda Josephine McDonald, ale doma jí říkali Tumpie. Tuhle přezdívku vymyslela matka. Prvorozená dcera jí připomínala postavičku z populární říkanky, která vypadá jako vajíčko. Ze začátku sice vystupovala na ulici, ale všiml si jí impresário společnosti Dixie Steppers a svěřil jí první roli. Už v roce 1923 vystupovala na Broadwayi. Pak dostala osudovou nabídku, a vydala se se souborem Černošské revue do Paříže.

Ve sklepě Lucerny možná leží její prsten

Navštívila také Prahu. A to hned třikrát. Říká se, že Miloš Havel prý odmítl milostné návrhy Bakerové. Tak po něm hodila desetikarátovým briliantovým prstenem. Jedno je však jisté. Při příjezdu Josephine Bakerové do Prahy ji čekalo opravdu vřelé přijetí. Do hotelu ji vezli kočárem zapřaženým jejími fanoušky.

Ve čtyřicátých letech pracuje Josephine Bakerová pro Červený kříž a francouzskou zpravodajskou službu. Svého čtvrtého manžela Joa Bouillona si vzala dva roky po konci války. Adoptovala dvanáct dětí z různých částí světa. Po patnácti letech přišel rozchod a  Bakerová ztratila zámek. Děti jsou poslány do různých internátních zařízení. Když Josephine Bakerová v dubnu 1975 zemře, je Jo Bouillon překvapen, že se stává univerzálním dědicem.

V Příbězích z kalendáře si každý všední den po 12. hodině připomínáme osobnosti, objevy a události v důležitých, ale i málo známých nebo zábavných souvislostech.

Jak můžete poslouchat? Živě, zpětně na mobilu i z počítače

Živě v rádiu na Dvojce, od pondělí do pátku po poledních zprávách. Příběhy z kalendáře můžete poslouchat i zpětně na internetu, všechny díly jsou jako podcast ke stažení. Podcast najdete na webu Dvojky nebo na audioportálu mujRozhlas, který si můžete nainstalovat i jako aplikaci.    

Spustit audio

Související