Josef Ressel. Otci deseti dětí a desítek vynálezů přiznali autorství lodního šroubu až po smrti

Josef Ressel je známý jako vynálezce lodního šroubu. Narodil se 29. června 1793. Neuspěl jako dělostřelec a kvůli tělesné slabosti nebyl přijat do vojenské služby. Co mu chybělo na svalech, vynahrazoval inteligencí. Odešel na univerzitu do Vídně. Bohužel rodičům došly peníze a už nemohli jeho studia financovat. Napsali mu dokonce dopis, aby se vrátil domů. Ressla však zachránilo to, že byl zdatný kreslíř.

Na radu královského komorníka nakreslil miniaturu zobrazující porážku Napoleona Bonaparte rakouskými, ruskými a německými vojsky a na jejím základě dostal stipendium od samotného císaře Františka I.

Budoucí vynálezce lodního šroubu nastoupil na lesnickou akademii v Mariabrunnu, která odstartovala nejdůležitější etapu jeho života. Stal se z něj vynikající lesník, který se zasloužil o zalesnění přímořských oblastí dnešního Slovinska.

Lodní šroub vyzkoušel v italském Terstu

Díky své profesi se dostal až do italského Terstu, kde také poprvé vyzkoušel svůj lodní šroub na moři. O nelehkém vývoji tohoto převratného vynálezu, který byl Resslovi přiznán až devět let po jeho smrti, vypráví dnešní Příběhy z kalendáře.

Dozvíte se také o jeho dalších kuriózních patentech. Možná vás překvapí, že Ressel měl celkem deset dětí. A zjistíte, že byl v životě nejednou okraden francouzskými podnikateli.

Další Příběhy z kalendáře poslouchejte online na webu Dvojky nebo v aplikaci mujRozhlas

autoři: Jan Čenský , Jitka Novotná , Filip Lukeš
Spustit audio

Související