John Philip Holland. Vynálezce moderní ponorky

John Philip Holland se narodil 24. února 1841 ve vesnici Liscannor v Irsku. V dospělosti emigroval do USA. Nad novým typem ponorek začal uvažovat při rekonvalescenci poté, co jednou v zimě uklouzl na zledovatělé bostonské ulici a zlomil si nohu. Navrhl kovovou konstrukci ponorky a k pohonu využil kombinaci benzínového a elektrického motoru. Dlouhých dvacet let usiloval o přijetí jeho ponorek americkým námořnictvem, což se mu podařilo roku 1900.

Do té doby se tu a tam pokoušeli konstruktéři vyvinout podvodní plavidlo, ale výsledkem byl obvykle dobře utěsněný dřevěný sud nebo elipsoid připomínající želvu. Vždy na ruční pohon.

Z ponorek se staly plovoucí pevnosti

John Philip Holland navrhl kovovou konstrukci a kombinaci benzínového a elektrického motoru. Odstartovala tak éra moderních ponorek, které se hlavně v důsledku obou světových válek postupně vyvinuly do podoby plovoucích pevností. Od poloviny 20. století pohání velké vojenské ponorky atomové reaktory a dovedou odpalovat rakety i pod hladinou.

Ponorky ale slouží i k vědeckým účelům. Pro hloubkové ponory jsou určené batyskafy, se kterými vědci zavítali až na dno Mariánského příkopu – nejhlubšího místa na planetě.

V Příbězích z kalendáře si každý všední den po 12. hodině připomínáme osobnosti, objevy a události v důležitých, ale i málo známých nebo zábavných souvislostech.

Jak můžete poslouchat? Živě, zpětně na mobilu i z počítače

Živě v rádiu na Dvojce, od pondělí do pátku po poledních zprávách. Příběhy z kalendáře můžete poslouchat i zpětně na internetu, všechny díly jsou jako podcast ke stažení. Podcast najdete na webu Dvojky nebo na audioportálu mujRozhlas, který si můžete nainstalovat i jako aplikaci.    

autoři: Jan Čenský , Jitka Novotná , jht
Spustit audio

Související