Jak se loví ponorka aneb Pátrání po U206 Reichenberg v archivech i na dně oceánu

Na dně Atlantického oceánu v Biskajském zálivu leží už 80 let německá válečná ponorka typu U206, jejímž patronátním městem byl Liberec, tehdy Reichenberg. A už třetím rokem po ní pátrají badatelé Ivan Rous a Pavel Šercl. Jak pátrání začalo, jaké příběhy prozradily archivy a co přinesla první expedice českých suchozemců do vln Atlantiku?

Po třech letech příprav se letos uskutečnila první expedice hledání vraku ponorky U206 Reichenberg, kterou zřejmě magnetická mina potopila koncem roku 1941 v Biskajském zálivu.

Čtěte také

Jak to všechno začalo, a kdo vlastně přišel s informací, že existovala nějaké ponorka nesoucí na věži znak Liberce? Měli badatelé už předtím nějaký vztah k ponorkám? Kam vedly jejich první kroky? Pátrat po německé válečné ponorce, která se potopila v Atlantiku, zní nejen jako trochu bláznivý nápad, ale i tak trochu nepatřičně, proč hledat nacistický nástroj zla? O co jde v projektu především?

A jak vypadá chystání na výpravu za potopenou německou válečnou ponorkou? Co všechno potřeba přichystat předem a na co se připravit? A na co se připravit naopak nelze? Přivezli badatelé z Biskajského zálivu nějaký úlovek.

Odpovědi dají sami pánové Ivan Rous a Pavel Šercl, hlavní aktéři pátrání po německé válečné ponorce U206 Reichenberg v našem Seriálu týdne.

Spustit audio

Související

Nejnovější zprávy

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.