Jacques Piccard. Jako první člověk se dostal na dno Mariánského příkopu

28. červenec 2022

Jacques Piccard se jako první člověk dostal na dno Mariánského příkopu, téměř jedenáct kilometrů pod hladinou. Švýcarský vynálezce a oceánograf se narodil 28. července 1922. Společně s otcem pracoval na vývoji batyskafu. Koupilo ho americké námořnictvo, a oba konstruktéry si nechalo jako konzultanty a piloty. Do Mariánského příkopu se Piccard ponořil s americkým kolegou Donem Walshem 23. ledna 1960 a dosáhl hloubky 10 916 metrů. Trvalo 52 let, než je dokázal někdo napodobit.

Jacques Piccard vystudoval ekonomii a začal ji přednášet na univerzitě. Možná by se tomu věnoval celý život, jenže to by nesměl být jeho otcem Auguste Piccard, snílek, konstruktér a přední vynálezce své doby.

Z vesmíru až na dno oceánu

Jacques už jako malý chlapec sledoval, jak otec s nasazením života proniká ve stratosférickém balónu k hranicím vesmíru a jako první člověk měří kosmické záření a pozoruje zakřivení Země. Pro rekordní výškové lety Auguste skonstruoval přetlakovou gondolu ve tvaru kovové koule, která se později stala základem batyskafu. Stačilo ji místo k balónu připevnit k velkému plováku.

Šlo o přelomový vynález. Batyskaf se uměl potápět a vynořovat sám. Sotva Jacques povyrostl, začal otci s vývojem plavidla pomáhat. Prototyp spustili na vodu 1948, ale těžko sháněli peníze. Nepohodli se s Belgičany, nepovedla se spolupráce s Francouzi, až Italové jim dali možnost postavit zcela nový batyskaf, který dostal jméno Trieste, tedy Terst. Jenže v roce 1958 vynálezcům znovu došly peníze. Zachránilo je americké námořnictvo. Batyskaf koupilo a oba konstruktéry si nechalo jako konzultanty a piloty.

 

autoři: Jan Kovařík , Monika Valentová , Tomáš Kaucký
Spustit audio

Související