Josef Baxa: Prezident coby precedens? Špatná zkušenost může vést naopak k vyšší citlivosti

28. srpen 2019

Jak snadno se může spravedlnost stát zbožím? Ctí naše společnost pravidla, nebo máme tendenci je ohýbat a sledovat především vlastní prospěch?

Vždycky jde o celkovou atmosféru ve společnosti, která je charakterizovaná tím, jak lidé přistupují k pravidlům. Jestli jsou připraveni pravidla převážně dodržovat, i když se ‚nikdo nedívá‘. Anebo jestli je naopak velká tolerance k nedodržování pravidel,“ uvažuje Josef Baxa a dodává, že u nás bohužel platí spíš to druhé.

Index vnímání korupce 2018 nevládní organizace Transparency International

Třeba vůči korupci je v naší společnosti podle něj poměrně velká společenská tolerance. „Jsou lidé, kteří si neumějí představit, že by i v běžných situacích jako na úřadech, u lékaře nebo ve škole něčeho dosáhli bez toho, aby tam měli známé, aby to někdo nějak zařídil. Nevěří ve fungování pravidel a institucí bez toho, že by tomu nějak ‚pomohli‘. A je jedno, jestli nějakou protislužbou nebo úplatkem,“ konstatuje.

Když oni, tak proč ne já?

Kvůli této atmosféře pak procházejí i vážnější případy porušování pravidel, které se nevyhýbají ani veřejné sféře. „Řada veřejných a ústavních činitelů se chová způsobem, který nesvědčí o úctě k pravidlům. A tím zase dávají ‚vzor‘ běžným lidem, kteří si říkají: Když oni, tak proč ne já?“ dodává Josef Baxa.

Moderátora Vladimíra Kroce v této souvislosti zajímalo, jestli by nedávné prezidentovo odmítání jmenování Michala Šmardy ministrem kultury se mohlo stát vzorem pro jeho nástupce. Podle Josefa Baxy to tak ale být vůbec nemusí.

I špatné příklady mohou mít dobré následky

Čtěte také

Nevycházejme z toho, že když někdo s pravidly zachází neuctivě, nedbale, nebo je dokonce nějak vědomě porušuje nebo nedodržuje, že ho všichni ostatní budou v podobné situaci následovat. Když někdo plivne na zem v místě, kde se to nepatří, neznamená to, že tam od té chvíle může kdokoliv kdykoliv taky plivat. Naopak to může vyvolat reakci úplně opačnou,“ uvažuje.

I špatná zkušenost může v budoucnu vést k vyšší citlivosti a podobné ‚ústavní havárie‘ mohou způsobit, že budeme hledat takové činitele, u kterých bude nesporná úcta k pravidlům a k ústavě a kteří nebudou v první řadě myslet na sebe a testovat, co všechno jim projde a kdo na ně nedosáhne.“

Další témata rozhovoru: Jaké důsledky má pro pravomocně odsouzeného vězně nedodržování podmínek dočasného propuštění z vězení? Proč trvá tak dlouho kauza podvedených klientů H-Systému? Jsou naše soudy přetížené? Jaký je stav justice na Slovensku? A potřebujeme novelu zákona o státním zastupitelství, která by stanovila délku funkčního období a stanovila jasně pravidla pro jejich odvolání?

autoři: Vladimír Kroc , Josef Baxa , and
Spustit audio

Související