Josef Baxa: David Rath je zatěžkávací zkouškou českého trestního řádu

26. červen 2019

Vrchní soud rozhodl o vině bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha a Kateřiny a Petra Kottových v první větvi složité korupční kauzy, od jejíhož začátku uplynulo více než sedm let. Co to vypovídá o české justici?

Případ Davida Ratha není to nejlepší vysvědčení pro českou justici, připouští v pořadu Jak to vidí soudce Nejvyššího správního soudu Josef Baxa. Za rozvleklé soudní řízení může podle něj koktejl nejrůznějších příčin.

Čtěte takéRath bral v roli hejtmana úplatky. Vinni jsou Kott, Pancová i další obžalovaní, rozhodl vrchní soud

Procesní předpisy trestního řádu umožňují různé obstrukce a zdržování, takže proces nejde tou nejjednodušší a nejrychlejší cestou. Vedle toho David Rath není obyčejný bezejmenný zlodějíček. Byl velmi exponovaný v politice. To znamená, že nějakou dobu trvalo, než byl ze světa politiky vydán, aby mohl být stíhán a souzen jako jakýkoliv jiný občan,“ vysvětluje Baxa.

Rath je zatěžkávací zkouška

David Rath v probíhajícím soudním řízení podle něj využil všech možností, které mu coby obžalovanému současné procesní předpisy v rámci obhajoby poskytují. Taky skandalizuje soudce a státní zástupce.

David Rath

Když testujete most, najedete na něj s plnými nákladními auty nebo lokomotivami. Myslím, že David Rath otestoval podobu trestního řádu. Jeho případ byl jednou z největších zatěžkávacích zkoušek a ukázal, jaká slabá místa v procesním předpisu existují.“

Nesmíme zpochybňovat právo na obhajobu

Pro ty, kdo pracují na novém trestním řádu, může Rathova kauza sloužit jako inspirace, aby vzali v úvahu všechna procesní úskalí.Na druhou stranu nejsou všechny případy takovéhle,“ uvažuje Baxa.

„Bylo by velmi jednoduché, až laciné, kdyby se řeklo, že se právo na obhajobu musí omezit, protože tím obvinění pořád jenom zdržují. To nejde. To je jedno ze základních práv a musí být zachováno. Je potřeba najít rovnováhu, aby bylo právo na obhajobu zachováno a na druhé straně aby soudní řízení běželo a spělo v rozumné době ke spravedlivému výsledku.“

Další témata rozhovoru: hlasování o nedůvěře vládě; demonstrace proti vládě; odvolání Marie Benešové; neonacismus v Německu; lhostejnost jako zabiják demokracie.

autoři: Zita Senková , Josef Baxa , and
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.