Vladimíra Dvořáková: Na snahu Davida Ratha ukázat se jako oběť je už pozdě

19. květen 2015

V pondělí 18. května 2015 přerušil soudce opět kauzu Davida Ratha. Nemá totiž obhájce. Jde jen o další promyšlenou obstrukci?

David Rath dvěma právníkům, kteří ho od počátku kauzy zastupovali, vypověděl smlouvu. Nový obhájce se ale k soudu nedostavil. Myslel si prý, že má poslance zastupovat v jiné kauze.

Úmyslné zdržování?

„Nikdo pana Ratha obhájců nezbavil. Zbavil se jich sám. Navíc soudce by se s nastoupením nového obhájce dostal okamžitě do střetu zájmů, protože spolu jsou v příbuzenském vztahu strýc–synovec,“ vypočítává politoložka Vladimíra Dvořáková.

„Je tam snaha ukázat na zmatené působení. Snaha ukázat se opět jako oběť. Ale obraz oběti, kterou si pan Rath tak dlouho pěstoval, už po rozsudku nad manžely Kotovými už ve společnosti není tak silný.“

Právo na změnu obhájce

Kauza David Rath

Zrovna v tomto případě se tedy zase ukazuje, že je v našem justičním systému hodně prostoru pro dělání obstrukcí. „A já bych to viděla také jako jednoznačnou obstrukci,“ souhlasí Dvořáková s tvrzení státního zástupce Petra Jiráta.

Právo na nového obhájce samozřejmě David Rath má. „Ale myslím, že někdo z ústavních právníků vysvětloval, že nový obhájce si nemůže vyžádat čas na prostudování spisů,“ připomíná politoložka.

Korupční kauzy se vlečou

Případ se tak táhne už třetí rok. Politoložka ale připouští, že i vyšetřování mohlo trvat dlouho a doba procesu jí přijde přiměřená závažnosti kauzy. „Korupční kauzy obecně jsou velmi těžko prokazatelné,“ myslí si.

Frustrace z Akexandra Nováka

Podobně dlouho trvala kauza bývalého senátora a starosty Chomutova Alexandra Nováka. Ten už je na svobodě. Odpykával si čtyřletý trest za přijetí 40milionového úplatku. Za odsouzeného se zaručilo občanské sdružení. Prý se postará o dodržení nápravy.

„Tento případ znovu vyvolává frustraci ve společnosti. Prokázalo se 40 milionů, on byl povinen zaplatit pět milionů a odsedět si pár let. Po propuštění čistý zisk 35 milionů… To je docela slušná suma, za kterou by leckdo postupoval stejně. Je to naprosto neadekvátní a vyvolává to spoustu otazníků.“

Bývalý středočeský hejtman David Rath v budově Krajského soudu v Praze

Proč nemají volby na Kubě žádnou hodnotu? Změní Polsko volební systém? Poslechněte si ze záznamu v iRadiu.

autoři: zis , Vladimíra Dvořáková , rota
Spustit audio