Josef Baxa: Boris Johnson skřípal zuby, ale potvrdil respekt k britské justici

25. září 2019

Podle britského nejvyššího soudu je pětitýdenní přestávka v zasedání britského parlamentu, kterou si vynutil premiér Johnson, nezákonná. Co to vypovídá o stavu britské demokracie?

Pokud by toto rozhodnutí nepadlo, mělo by to zásadní důsledky pro justici i pro fungování britské společnosti a jejího ústavního systému. Alespoň tak situaci hodnotí v pořadu Jak to vidí soudce Nejvyššího správního soudu Josef Baxa.

„Ukázalo se, že v Británii jsou ještě instituce, které ani v této dost rozbouřené době neztratily kompas. A že vláda práva platí.“ Je to o to cennější, že Velká Británie nemá psanou ústavu a britský nejvyšší soud je poměrně mladou institucí.

Rozhodnutí nikdo nerozporoval

Nasnadě tak už od začátku byla otázka, jestli se soud může vměšovat do politického dění. Tamní soud si ale s celou situací podle Baxy poradil jednoznačně a s přehledem. A to je dobrou vizitkou pro stav britské demokracie.

Logo

„Boris Johnson po rozhodnutí skřípal zuby. Bylo to slyšet až sem. Řekl, že s tím vůbec nesouhlasí, ale že má tak velký respekt k britské justici a že se bude muset zkrátka nějak zařídit,“ parafrázuje britského premiéra Baxa.

Rozhodnutí nejvyššího soudu nerozporoval ani nikdo jiný. „I z toho je patrné, jak je v Británii úcta k institucím a jaká je mezi nimi důvěra.“ Proč vlastně Spojené království nemá Ústavu v písemné podobě?

Proč je Británie bez ústavy?

Kdyby měla Británie uvažovat o zformulování ústavního dokumentu, musela by do něj zahrnout všechny precedenty z uplynulých staletí. To by bylo podle Baxy prakticky nemožné.

Britové si i přes současnou složitou situaci dokázali poradit bez ní. To by mohlo být dalším argumentem třeba proti českým „textualistům“, kteří když se v Ústavě něco nedočtou, mají pocit, že se musí její znění doplnit nebo přepsat.

„I minimalistická Ústava stačí, jen ji musí mít v rukou aktéři, kteří jsou na svých místech, uvědomují si, co je to ústavní slib, a pracují pro to, aby byla Ústava naplněna,“ shrnuje Josef Baxa.

Další témata rozhovoru: Donald Trump a porušení ústavy; soud jako zpsůob politického boje; prezidentská abolice v kauze Čapí hnízdo; průzkum Rozděleni svobodou.

autoři: Zita Senková , Josef Baxa , and
Spustit audio

Související