Jiří Pondělíček: Joe Biden má za sebou rok v Bílém domě. Většina Američanů je ale zklamaná

20. leden 2022

Od inaugurace 46. amerického prezidenta Joea Bidena uplynul rok. Jak zatěžkávací období nové hlavy Spojených států vnímá americká společnost? Naplnila se některá očekávání z jeho ambiciózní agendy?

„Bohužel u většiny Američanů převažuje zklamání. Většina očekávání naplněna nebyla. Jediným významným legislativním úspěchem je kompromisní balíček investic do infrastruktury. Ale zdaleka nedosahuje takové úrovně, jakou si přálo progresivní demokratické křídlo,“ hodnotí rok ve funkci nového amerického prezidenta amerikanista Jiří Pondělíček.

„Spousta Američanů také věřila, že očkování přinese konec pandemie koronaviru a že rok 2021 bude normálnější. To se ale nestalo a je samozřejmě otázka, do jaké míry za to lze vinit Joea Bidena.“

Napadené volby

Pozice šéfa Bílého domu je o to složitější, že se u značné části elektorátu musí neustále ucházet o legitimitu, kterou měli jeho předchůdci zajištěnou nástupem do funkce. Joea Bidena ale ani po roce v úřadu většina republikánských voličů neuznává.

Čtěte také

„Drtivá většina republikánů totiž pořád věří tomu, co šíří bývalý prezident Donald Trump: že volby byly podvodné. I když pro to neexistuje žádný přímý důkaz.

Obtížná situace panuje i v americkém Senátu, kde je počet demokratů a republikánů vyrovnaný a rozhodujícím hlasem je viceprezidentka Camilla Harrisová. „Biden tedy musí na svoji stranu dostat všechny demokraty, což se mu v klíčových věcech ne vždycky podařilo.“

Návrat normality

Podle Jiřího Pondělíčka je ale možné nahlížet situaci i z jiného úhlu pohledu, jak nastínil třeba republikánský senátor Mitt Romney. Podle něj Joe Biden nepochopil, že určitá část voličů ho volila nikoli proto, aby radikálně transformoval Ameriku, ale prostě proto, že chtěli návrat do normálu a v Bílém domě si přáli vidět někoho dospělého.“

Čtěte také

A to se podle amerikanisty naplnilo. Joe Biden rozhodně není tak excentrický a radikální, jako byl Donald Trump. Bohužel věcí, které toto pozitivum převažují, je příliš mnoho na to, aby mu to stačilo k udržení popularity.“

Prubířským kamenem může být pro jeho administrativu i situace kolem rusko-ukrajinských vztahů, přestože v postoji Spojených států vůči Rusku žádná dramatická změna nenastala.

Podpora Ukrajiny od okupace Krymu je v Americe silná a konzistentní a není to předmětem politických sporů. Přesto je situace velice komplikovaná a další vývoj stojí na rozhodnutí Vladimira Putina,“ uzavírá Jiří Pondělíček.

Další témata rozhovoru: administrativa Joea Bidena; vyšetřování útoku na Kapitol; uzavření věznice Guantánamo; nový americký čtvrťák; prestiž Fulbrightova stipendia; Super Bowl 2022.

Spustit audio

Související