Jiří Hošek: Boj s internetovými trolly se vést musí. Česká republika v něm zatím prohrává

1. listopad 2018

Na internetu zuří moderní informační válka. S šiřiteli cílených dezinformací se teď rozhodli bojovat takzvaní čeští elfové. Je jejich boj na místě? A co mohou dokázat?

Důkazy, že u nás působí lidé, kteří záměrně dezinformují s cílem ovlivnit veřejné mínění ve prospěch skupiny, která je platí, jsou podle Jiřího Hoška evidentní. Trollům – ať už placeným, nebo dobrovolným – se podle něj v posledních letech daří podkopávat mysl mnoha lidí a důvěru ve zdroje informací.

„A Česká republika je bohužel smutným příkladem země, která informační boj s nimi začala prohrávat,“ myslí si bývalý zpravodaj Českého rozhlasu v Německu a Velké Británii s tím, že zformování „armády“ českých elfů a jejich aktivity u nás velmi vítá. „Jenom elfové ovšem tuhle válku nevyhrají,“ dodává.

Čeští elfové jsou lidé, kteří se rozhodli bojovat proti dezinformacím na internetu a jejich původcům, takzvaným trollům. Ve skupině, která zatím kvůli bezpečnosti vystupuje anonymně, jsou údajně lékaři, učitelé, podnikatelé, umělci, vědci, hasiči i vojáci. Čeští elfové věří, že rozdělování společnosti a podpora extrémů jsou záměrně vyvolávány, stojí za nimi ruská propaganda a placení trollové, kteří šíří dezinformace, a to hlavně po internetu. Skupina dobrovolníků si dala za úkol vyhledávat původce dezinformací a mapovat jejich aktivity na internetu. Inspirovali se v Pobaltí, kde v takových skupinách působí stovky lidí.

Litevský příklad

V českém prostředí sice určité povědomí o zuřící informační válce je, ale stále jí není věnováno tolik pozornosti, kolik by mělo. Příkladem nám podle Jiřího Hoška může být Finsko nebo Pobaltí, které je v informačním boji doslova v první linii, a to nejen geograficky, ale i doslova.

„Například v Litvě během letošního vojenského cvičení NATO vydali na jednom takovémto propagandistickém serveru zprávu založenou na velmi amatérsky zpracované fotografii, že přesunující se americký konvoj srazil a usmrtil jednoho litevského chlapce na kole a že oficiální místa o tom záměrně mlčí, aby se nezdiskreditovala Severoatlantická aliance,“ uvádí Jiří Hošek.

Fake news - fámy - lživé zprávy

Litevští elfové, ale i oficiální místa ovšem tušili, že se o něco takového proruská propaganda pokusí, a jejich propracovaný systém během několika hodin dokázal, že jde o nepravdivou zprávu založenou na počítačově upravené fotografii.

Česko má co dohánět

„Bylo fascinující – a to nás právě odlišuje od Litvy – , že se to hned ten večer stalo oficiální zprávou ve všech relevantních litevských médiích,“ zdůrazňuje šéfkomentátor internetové televize Seznam. Právě efektivní spolupráce mezi nejvyššími politickými kruhy, vedením nejvlivnějších médií a zmiňovanými elfy na amatérské úrovni je podle něj klíčem k účinnému boji s aktivitami internetových trollů.

„Je to složitý boj a běh na dlouhou trať, ale vést se musí. Nemůžeme si říkat, že se podaří rozkrýt jednoho trolla a okamžitě se vynoří pět dalších,“ věří Jiří Hošek. Současně je podle něj potřeba vést osvětovou kampaň a ukazovat lidem, kteří na podvodné informace naletí, že šíří dezinformace, aby si příště dali pozor, s jakými informačními zdroji pracují.

Další témata rozhovoru: Je Německo připravené na odcházení Angely Merkelové? A co bude konec její odchod znamenat pro Evropskou unii? Objevily se zprávy, že český miliardář Petr Kellner uvažuje o koupi londýnského fotbalového klubu Chelsea. Prodává Roman Abramovič opravdu svůj klub? A proč si miliardáři vlastně kupují fotbalové kluby?

autoři: Věra Štechrová , and
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.