Jindřich Šimon Baar: O líné Mance

10. květen 2020

Lidový příběh, kořeněný klevetěním v chodském nářečí a písničkami vran. S Davidem Novotným, Lucií Pernetovou nebo Františkem Němcem. Poslouchejte do neděle 17. května 2020.

Účinkují: David Novotný, Lucie Pernetová, František Němec, Simona Stašová, Simona Postlerová, Petra Páchová, Antonín Hardt
Napsal: Martina Drijverová
Dramaturgie: Václava Ledvinková
Zvuk: Tomáš Gsöllhofer
Zvuková spolupráce: Petr Šplíchal
Hudba: Jan Lstibůrek
Režie: Karel Weinlich
Natočeno: 2008

Manka byla děvče jako obrázek. Jen ruce jí šly dozadu. O její lenosti mluvili lidé po okolí. Klevetily o ní i ukrákané vrány. A proto se její muž Martin rozhodl, že to změní. Prý je to tím, že na Chodsku nebyla „vykolíbaná“, a tak neví, kterak se tam pracuje.

Kdoví, jak by tohle vyprávění dopadlo, kdyby jim pohádková náhoda nepřihrála pořádný hrnec štěstí. Líné Mance nezbude než pokorně sklonit hlavu, přiznat chybu a začít konečně něco dělat. V pohádce plné drobných hříček je i plno klevetění a lidových písniček v podání vran, které vše z povzdálí sledují.

Zapomenuté chodské pohádky

Jindřich Šimon Baar se kromě psaní vlastník povídek a románů (např. trilogie Paní komisarka) věnoval i sběratelské činnosti. Zpracoval pohádkové látky a pověsti z Chodska, o jejichž existenci se už pochybovalo.

Námětem jeho děl je život prostých lidí, což se odráží i v pohádkách. Taky příběh O líné Mance není příběhem, který staví na pohádkových kouzlech a zázracích. Jde spíš o realistické vyprávění ze života, jemuž vévodí humorná nadsázka.

Vzpomínka na Karla Weinlicha

Pohádku podle Baara pro rozhlas napsala Martina Drijverová a v roce 2008 natočil legendární režisér rozhlasových pohádek Karel Weinlich, který tento týden krátce po svých 90. narozeninách zemřel.

Poslouchejte mluvené slovo a čtené pohádky na dobrou noc ještě týden po odvysílání on-line zdarma na portálu mujRozhlas. Audioknihy nejde stáhnout. Některé tituly můžete najít ke stažení na webu Radioteka.cz.

autoři: Tvůrčí skupina Drama a literatura , Karel Weinlich
Spustit audio

Související