Ježci na jaře

22. březen 2002

Přišlo jaro, v lesích rozkvetly pampelišky a 1. duben, Den ptactva, je opravdu za dveřmi. S příchodem teplejších dnů se probouzejí také zimní spáči a jedním z prvních je ježek.

Přes zimu byl někde stočen v hromadě listí nebo pod dřívím a sotva dýchal. Ale vzduch teplejší než 15 stupňů Celsia ho probudí, jeho zimní tělesná teplota, která je standardně pouze 5 stupňů, stoupne na 36 a milý ježek se začne za soumraku shánět po vodě a po nějaké potravě. Kůže s ostny na něm ještě trochu plandá, protože podkožní tuk přes zimu strávil a nový ještě nemá. Ale všeho do času.

Ježek v listí

Do tlamičky plné špičatých zoubků, jako u pravého hmyzožravce, se vždycky něco najde. Tu nějaká larva, tu neopatrný hraboš, později i brouci, plži, hadi a hlavně dešťovky. Ty jsou pro ježka velkou pochoutkou, ale v dnešní době i trochu zkázou, protože za vlahých letních nocí, zvláště po dešti, se vyhřívají na asfaltových silnicích a ježci je tam chodí lovit. Když jede auto, statečný ježek neuteče, jen se stočí do klubíčka a čelí nepříteli ostny. S jakým výsledkem, je jasné. Zvláštní je, že největší ztráty mají ježci na silnicích při okrajích měst a sídlišť, ve volné krajině jsou komunikace pro ježky mnohem bezpečnější. Jinak ježci mnoho nepřátel nemají, a tak jich zatím ani moc neubývá. Jsou chytří a stateční a nebojí se ani jedovatých hadů, i když vůči zmijímu jedu úplně imunní nejsou. Pochutnávají si rádi i na ovoci, ale jablíčka si na záda opravdu nenapichují.

Do podzimu nabere ježek i váhu přes jeden kilogram a opravdu to potřebuje, aby v pohodě přežil zimu. Pozdní mláďata, která nedosáhnou váhy aspoň 600 gramů, přezimovat v přírodě nedokáží. Malí slepí ježečci se rodí od konce dubna a v prvních dnech mají měkké bílé ostny zarostlé v kůži. Po dvou týdnech mláďata prohlédnou a samička je pak za tichého pískotu vodí večer na procházku. V zajetí jsou ježci milí a přátelští a dosahují věku až deseti let.

Mládě ježka bez pomoci člověka zimu nepřežije

Když se tak budete toulat večer parkem, podle šustění listí a občasného zafunění ježka určitě objevíte, ale nechte ho na pokoji. Teď na jaře vaši pomoc nepotřebuje a navíc ho celoročně chrání zákon.

autor: Otakar Leiský
Spustit audio