Jesus Christ Superstar ve Dvojce u piana

12. červen 2024

Letos uběhne už 30 let od prvního českého uvedení jednoho z nejoblíbenějších a nejuznávanějších muzikálů na našich jevištích - Jesus Christ Superstar. Moderátor Jiří Holoubek si proto tentokrát do Dvojky u piana pozval představitele Máří Magdalény a Jidáše, tedy Báru Basikovou a Dana Bártu. Nechyběl ani Michael Prostějovský, autor českého libreta.

„Zestárla jsem o třicet let, vyrostly mi děti, pohybuju se pořád v hudbě, nasbírala jsem zkušenosti a mám pořad tady na Dvojce Českého rozhlasu,“ shrnuje uplynulou dobu Bára Basiková.

„Na 22. července 1994 ráda vzpomínám a jsem zvědavá, jak dlouho se bude vzpomínat, a lidi budou třeba za 20 let říkat: Podívejte, to je ta Bára Basiková, která tenkrát zpívala Máří Magdalenu.“

A v případě Dana Bárty? „Oženil jsem se a narodily se mi děti. Založil jsem několik skupin a zase z některých odešel. Odehrál jsem spoustu koncertů, muzikály jsem opustil…“

Čtěte také

„Změnilo se toho dost. Ale jedna důležitá věc v muzice zůstala, a to je živé hraní. Tím, že dnes přibývá možností, jak se muzika dá přijímat, tak živý koncert zase nabývá na síle, protože se nedá podvést. Lidi chtějí kontakt s někým, kdo žije a i muzikant ví, že reálné hraní je na muzice to nejzábavnější kvůli čemu to vlastně dělá,“ přemítá zpěvák a hudebník Dan Bárta.

„Vnímám to jako kus svého já, protože rok 1994 byla velmi dynamická doba,“ vzpomíná Michael Prostějovský. „Texty jsem napsal za dva měsíce, ale jen proto, že jsem muziku a texty znal, viděl jsem film. Patří ke mně, a i když jsem dosud napsal dalších 15 muzikálů, tak ten Ježíš je prvorozené dítě,“ uzavírá autor libreta.

autoři: Jiří Holoubek , eh

Související