Jenom majoránka vám problém nevyřeší, říká průvodkyně televizního pořadu Herbář Kateřina Winterová

14. květen 2015

Nadšená zahradnice, propagátorka bylinek a zdravého stravování. Ale i šílená vražedkyně v Případu pro exorcistu.

„Nejsem zastánce toho, že by se měl člověk upnout k tomu, že mu majoránka vyřeší problém. Je dobré zachovat si zdravý rozum a slyšet lékaře i bylinkáře,“ říká Kateřina Winterová. Na televizním pořadu Herbář spolupracuje s Lindou Rybovou.

Vaříme podle herbáře

Na veletrhu Svět knihy bude křtít kuchařku Vaříme podle herbáře. Mnoho starých receptů už totiž mizí. Třeba taková pracharanda, což jsou rozdrcené usušené hrušky.

„Hrušky se dlouho sušily nad pecí. Když jsem to zkoušela v troubě nebo sušičce, tak jsem toho nedocílila.“

A jak se stravuje rodina Kateřiny Winterové, kterou tvoří ještě manžel a dva synové? „Mám skvělou tchýni. Ta je nakrmí klasikou a já jim poté nabízím tu čočku s kroupami a domácí okurku.“

Šílená zpěvačka

V televizním seriálu Případ pro exorcistu si zahrála i šílenou vražedkyni. A dokonce tu zpívala i árii z Rusalky. „Já se vůbec divím, že to tam režisér nechal.“

Kateřina Winterová skromně skrývá, že je výborná zpěvačka. Klikněte na video!

Lidi si myslí, že jsem blázen

Ve Stavovském divadle teď Kateřina Winterová zkouší hru německého dramatika Kámen. Hraje tu starou ženu, která vzpomíná na válku i celý život. Časové rozpětí její postavy je od 25 do 80 let.

A na roli pilně trénuje. „Když vidím nějakou výraznou chůzi staršího člověka, tak si ji hned na ulici zkouším. U toho si opakuju texty. Někdo si může říct, že jsem blázen.“

Kateřina Winterová a Stanislava Lekešová

Napodobování jí evidentně jde. Svědčí o tom úspěch představení Úča musí prčy Divadla Verze. „Je to z třídní schůzky a máme s tím velké úspěchy. Někdy se v tom lidé i vidí.“ V Úče hraje se svojí „herbářovou“ partnerkou Lindou Rybovou.

Jak prožívá zkoušení divadelních her? Jak se vaří řepance s pracharandou? O čem si povídala s ministrem zemědělství? Více uslyšíte v iRadiu.

autor: zk
Spustit audio