Její čokolády sbírají ceny. Jak poznat tu kvalitní, ví Michaela Dohnálková
Za své čokolády dostává světová prestižní ocenění. „Každý si myslí, že mám sladkou práci, ale cukru používám málo. Sladká je ta práce tím, že je to láska,“ svěřuje se Michaela Dohnálková. Jak postupuje při pražení bobů? S kolika lidmi na čokoládě spolupracuje? Kolik dnů se vyrábí? Co všechno do čokolády patří? Je zdravá? Poslechněte si v audiu.
Její čokolády jsou Bean-to-bar. „To znamená, že začínáte od kakaových bobů, které si vyberete a dovezete. V čokoládách tak najdete to, co roste na místních plantážích. Úplně od začátku se mnou jdou boby z Tanzanie a stále je používám.“
Boby se musí nadrtit a zbavit slupek ve stroji, zvaném profukovač. V začátcích ho Michaela Dohnálková neměla. „Profukovala jsem fénem. Lítaly z toho lehoučké slupky a prach, takže jsem to dělala v plaveckých brýlích a v roušce,“ vzpomíná se smíchem.
Jak poznat kvalitní čokoládu? Rada je prostá. „Podívejte se na složení. Mělo by být krátké. U kvalitní čokolády stačí jedna až tři ingredience. U mléčné čtyři. A když přidáváte příchuť, tak pět. V supermarketu najdete čokolády, které mají ingrediencí devět či deset. Přijde mi to až neuvěřitelné,“ uzavírá Michaela Dohnálková.
Související
-
Je původní receptura ukrytá v bibli? Možné to je, říkají Bartošovi, kteří vyrábí čokoládu Lidka
Za první republiky se kutnohorská čokoláda Lidka vyvážela do celého světa. Ochrannou známku před pěti lety získali Lada a Pavel Bartošovi.
-
Expedice do světa čokolády
Co všechno obsahuje tzv. raw a veganská čokoláda? A jak se liší čokoláda připravená z kakaových bobů z Latinské Ameriky od té z afrických a asijských?
-
Milka: Alpská mléčná čokoláda, která zachutnala pruskému králi a pak dobyla svět
Čokoláda Milka původem ze švýcarských Alp vznikla na počátku minulého století. Její počátky nebyly vůbec jednoduché – drahou pochoutku si totiž mohl dovolit jen málokdo.
Nejposlouchanější
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.