Její čokolády sbírají ceny. Jak poznat tu kvalitní, ví Michaela Dohnálková

30. září 2022

Za své čokolády dostává světová prestižní ocenění.  „Každý si myslí, že mám sladkou práci, ale cukru používám málo. Sladká je ta práce tím, že je to láska,“ svěřuje se Michaela Dohnálková. Jak postupuje při pražení bobů? S kolika lidmi na čokoládě spolupracuje? Kolik dnů se vyrábí? Co všechno do čokolády patří?  Je zdravá? Poslechněte si v audiu.

Její čokolády jsou Bean-to-bar. „To znamená, že začínáte od kakaových bobů, které si vyberete a dovezete. V čokoládách tak najdete to, co roste na místních plantážích. Úplně od začátku se mnou jdou boby z Tanzanie a stále je používám.“

Michaela Dohnálková

Boby se musí nadrtit a zbavit slupek ve stroji, zvaném profukovač. V začátcích ho Michaela Dohnálková neměla. „Profukovala jsem fénem. Lítaly z toho lehoučké slupky a prach, takže jsem to dělala v plaveckých brýlích a v roušce,“ vzpomíná se smíchem.

Jak poznat kvalitní čokoládu? Rada je prostá. „Podívejte se na složení. Mělo by být krátké. U kvalitní čokolády stačí jedna až tři ingredience. U mléčné čtyři. A když přidáváte příchuť, tak pět. V supermarketu najdete čokolády, které mají ingrediencí devět či deset. Přijde mi to až neuvěřitelné,“ uzavírá Michaela Dohnálková.

autoři: Tereza Kostková , eh
Spustit audio

Související