Její čokolády sbírají ceny. Jak poznat tu kvalitní, ví Michaela Dohnálková
Za své čokolády dostává světová prestižní ocenění. „Každý si myslí, že mám sladkou práci, ale cukru používám málo. Sladká je ta práce tím, že je to láska,“ svěřuje se Michaela Dohnálková. Jak postupuje při pražení bobů? S kolika lidmi na čokoládě spolupracuje? Kolik dnů se vyrábí? Co všechno do čokolády patří? Je zdravá? Poslechněte si v audiu.
Její čokolády jsou Bean-to-bar. „To znamená, že začínáte od kakaových bobů, které si vyberete a dovezete. V čokoládách tak najdete to, co roste na místních plantážích. Úplně od začátku se mnou jdou boby z Tanzanie a stále je používám.“
Boby se musí nadrtit a zbavit slupek ve stroji, zvaném profukovač. V začátcích ho Michaela Dohnálková neměla. „Profukovala jsem fénem. Lítaly z toho lehoučké slupky a prach, takže jsem to dělala v plaveckých brýlích a v roušce,“ vzpomíná se smíchem.
Jak poznat kvalitní čokoládu? Rada je prostá. „Podívejte se na složení. Mělo by být krátké. U kvalitní čokolády stačí jedna až tři ingredience. U mléčné čtyři. A když přidáváte příchuť, tak pět. V supermarketu najdete čokolády, které mají ingrediencí devět či deset. Přijde mi to až neuvěřitelné,“ uzavírá Michaela Dohnálková.
Mohlo by vás zajímat
Nejposlouchanější
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.