Milka: Alpská mléčná čokoláda, která zachutnala pruskému králi a pak dobyla svět

Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy V roce 1890 se do čokolády začalo přidávat sušené mléko. Díky tomu čokoláda zesládla a změkla
0:00
/
0:00

Mléčná čokoláda Milka, mající původ ve švýcarských Alpách, vznikla na samém počátku minulého století. Její počátky nebyly vůbec jednoduché – drahou pochoutku si totiž mohl dovolit jen málokdo. Výjimkou byl pruský král, který si novinku zamiloval natolik, že ji objednával hromadně pro celý svůj dvůr. Už tehdy měl obal tabulkové čokolády fialovou barvu. A brzy se přidal i symbol – kravka, za níž se rýsují Alpy.

Připravili: Jitka Škápíková, Jan Kovařík
Dramaturgie: Magdalena Šorelová
Zvukový mistr: Tomáš Pernický
Zvukový design: Jiří Litoš
Premiéra: 4. 5. 2021

A kdože čokoládu pro krále vyráběl? Ve švýcarském městečku Boudry na břehu neuchatelského jezera se 9. října roku 1797 narodil Philippe Suchard. Vyrábět čokoládu byl jeho dětský sen, a proto se vyučil cukrářskému řemeslu.

Když už Philippe uměl dost, vydal se do světa na zkušenou. Po roce se vrátil s hlavou plnou nápadů a otevřel si v centru Neuchâtelu vlastní cukrářskou dílnu – jednu z nejstarších ve Švýcarsku. Jeho dětský sen splnil 17. listopadu roku 1825.

Čokoláda ze mlýna

Suchard nejprve vyráběl čokoládu ručně a ve své výrobně ji rovnou i prodával. Brzy se začal rozhlížet po větší provozovně. Do oka mu padl starý mlýn na břehu nedaleké říčky v Serrières, kde založil svoji první továrnu na čokoládu: „Fabrique de Chocolat“.

Právě tady Philippe Suchard zhotovil roku 1826 svou první tabulkovou čokoládu – v té době ovšem ještě bez mléka. Brzy však musel přijmout pomocníka a společnými silami vyráběli skoro třicet kilogramů čokolády denně! 

Nedaleko svého rodiště, v oblasti Areuse, si ve známém kaňonu také otevřel kavárnu, v níž nabízel hostům šálek čokolády zdarma. Zasloužil se také o vybudování stezky srdcem rokliny, která je dodnes vyhledávanou turistickou atrakcí.

Objednávka pro celý dvůr

Čokoláda ale nebyla levný výrobek a zdaleka si ji nemohl dovolit každý. Suchardovy začátky proto nebyly vůbec snadné. Situace se změnila poté, co dobrota ze Suchardovy čokoládovny neušla pozornosti pruského krále Friedricha Wilhelma IV., který byl zároveň i neuchatelským knížetem.

Král a kníže v jedné osobě si čokoládu zamiloval natolik, že učinil hromadnou objednávku pro celý dvůr. Od té doby věhlas Suchardova umu rostl a po úspěších na výstavách v Londýně a v Paříži v 50. letech předminulého století znal švýcarského výrobce čokolády celý svět.

Roku 1880 Philippe Suchard otevřel svoji první zahraniční filiálku v Německu. A nedlouho nato se jeho firma stala největším výrobcem čokolády na světě.

Odkud se vzal název Milka? Proč má čokoláda fialový obal? Kolik čokolády sní průměrný Čech?

autoři: Jitka Škápíková , Magdalena Šorelová
Spustit audio

Související