Je původní receptura ukrytá v bibli? Možné to je, říkají Bartošovi, kteří vyrábí čokoládu Lidka

7. leden 2021
Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy Lada a Pavel Bartošovi

Za první republiky se kutnohorská čokoláda Lidka vyvážela do celého světa. Ochrannou známku před pěti lety získali Lada a Pavel Bartošovi.

Proč právě Lidka? „Variant je několik. Údajně si tatínek jedné Lidky před panem továrníkem stěžoval, že musí s dcerou na procházku. A to právě v době, kdy hledal pro čokoládu jméno,“ prozrazuje Lada Bartošová.

Za války byla i čokoláda s pervitinem

Původní receptury znali jen tři lidé. „Zakladatel továrny byl věřící, postavil modlitebnu v Kutné Hoře a údajně ty receptury mají být ukryté v některé z biblí.“

Ve svém muzeu čokolády mají Bartošovi i čokoládu s pervitinem. „Za druhé světové války se do čokolády přidával pervitin, aby vojáci vydrželi dlouhé pochody. Čokoláda se jmenuje Maraton. V muzeu ji máme z roku 1948.“

I boby od stejného farmáře chutnají jinak

Lada je původní profesí divadelní vědkyně, Pavel ekonom. Čokoláda je baví. „Baví nás i proto, že pokud si vezmete kakaové boby z různých oblastí, tak čokoláda chutná úplně jinak. I boby od stejného farmáře se liší sklizeň od sklizně,“ dodává Pavel Bartoš.

Jaké ceny jejich čokolády získaly? Proč se má čokoláda v puse rozpouštět a nekousat? Přejedli se čokolády?

autoři: Tereza Kostková , zk
Spustit audio

Související