„Jeho síla, nekompromisnost a ráznost mě zaháněly do kouta.“ Iveta Dušková o vztahu s Jaroslavem Duškem

17. květen 2019

Bylo těžké prosadit se v manželství i v profesi vedle tak silné osobnosti, jakou je Jaroslav Dušek? Herečku a divadelní principálku zpovídá na Dvojce Zuzana Maléřová.

Na začátku byl jejich vztah založený i na tom, že k manželovi vzhlížela. „Protože jsem měla pocit, že on ví a já ne. A to neni dobrý. Hlavně,“ a Iveta Dušková se na dlouho odmlčí, „najednou jeho síla, taková určitá nekompromisnost a ráznost mě trošku zaháněla do kouta a já si přestávala věřit.“

Nejtěžší tak prý na jejich vztahu bylo najít rovinu partnerství. „Aby to nebyl pan učitel a žákyňka. Protože jsem měla tendenci utíkat do malý holky. Pořád jsem měla tu tendenci hledat někoho, kdo mě bude chránit,“ vysvětluje Dušková, která se v Nočním Mikrofóru na Dvojce svěřila i s odchodem otce od rodiny.

„Dneska už se ochráním sama,“ směje se principálka divadelního souboru Cylindr. „Myslím, že se Jarda stal mým ochráncem. Ale už chrání ženu, ne holčičku.“

A jakou roli sehráli v jejím životě dva tátové? Proč si nebarví vlasy a komu to vadí nejvíc? Jakou poetiku a témata přináší její představení? Jak se rozloučila se svými „medovými“ prarodiči? Poslechněte si ze záznamu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.