Jaroslav Dušek: Naše minulost je jen hezká hra. Přítomnost je podstatná

5. listopad 2014

Už několik let jde vlastní cestou. Jaroslav Dušek si žije svůj život. Živí se sice divadlem, ale najde si čas na rozjímání, meditování nebo život ve tmě. Našel sám sebe?

Improvizátor, herec, režisér, libretista, kdysi i topič, noční vrátný nebo dělník. Těmito všemi povoláními si Jaroslav Dušek v minulosti prošel. On sám ale tvrdí, že v minulosti nežije. „Žiju přítomností. Ta se vyznačuje tím, že v přítomnosti tvoříme i tu minulost.“

Všechno, co si pamatujeme, totiž bývá lehce zkreslené. Paměť slábne. Každý na minulost může mít jiný, až protichůdný pohled. „Říkám, že minulost není, protože ji stále vytváříme. Máme dojem, že si něco pamatujeme, ale vlastně je to jinak,“ vysvětluje.

„Stále něco tvoříme a interpretujeme. Jak minulost, tak přítomnost,“ vysvětluje Dušek. Máme tak stále volbu tvořit svou historii lépe a ladněji.

Člověk hodně zapomíná

Jaroslav Dušek

Po jednom představení prý požádal diváky, aby převyprávěli děj. „Ti diváci se už ve třetí minutě rozešli v tom, jak to probíhalo. Když si nepamatujeme ani dvě hodiny divadla, nemůžeme se pamatovat dobu před 20 lety. Historie a minulost je jen taková hezká hra,“ říká.

Bdělost je nekončící proud myšlení

Podle Duška by měl být člověk „bdělý“ a měl by sledovat, co sám říká. Například když hovoří a zároveň sám sebe zkoumá a pouze se neopakuje. „Mluvil o tom asi Einstein. Když vykládal nějaké rovnice, tak se přistihl, že už jim nerozumí,“ vysvětluje.

„Bdělost spočívá v opakovaném provádění procesů. To je celé tajemné pojetí východního mysticismu. Svět je neustále znovu tvořen. Každým nádechem člověk vytváří novou realitu a nový začátek.“

Udržet proud

Podle toho se prý pozná i dobrý přednášející. „Když udrží kontakt s tímto nekončícím proudem, může potkat záblesk myšlenky a najednou přehodnotit svoje myšlení. Nic totiž nikdy nekončí,“ tvrdí.

Potkal někdy nějakého gurua? Jak dlouho žil ve tmě? Jak pevnou má vůli?

autoři: Martina Kociánová , jra
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.