Jednoduchý přírodní lék na pálení žáhy? Žvýkejte mátu!

27. květen 2016

Rodinný oběd je v plném proudu. Znáte to, spousta jídla a dobrého pití. Tomu se prostě nedá odolat. Saháte po další porci. Máte pocit, že snad prasknete a do toho vás ještě chytne žáha a jedlá soda není po ruce…

„Hltání, přejídání se a příliš kořeněná jídla. To jsou hlavní příčiny pálení žáhy,“ říká lékárník Stanislav Havlíček. Nejvíc trávicí systém zatěžují oblíbené smažené pochoutky. „Nepříjemně dráždí žaludek a ten pak pošle kyselé šťávy přímo do jícnu. Právě tak vzniká pálení žáhy,“ upřesňuje bylinkářka Simona Tancerová.

První pomoc je máta. Stačí ji rozkousat. Příjemně váš žaludek ochladí a pohladí. Další radou bylinkářky je čaj ze směsi nahořklých rostlin, jako je heřmánek, žebříček a pampeliška. Společně s čerstvou zeleninou neutralizují šťávy a zamezí tím dráždění žaludku.

Za pálením žáhy jsou dietní chyby

Za pálením žáhy může být i „obyčejný“ stres. Mezi tři nejdůležitější pilíře klidného života patří podle bylinkářky Tancerové strava, pohyb a péče o duši. „Endorfiny vyplavené při cvičení vám navodí příjemné pocity, taky vás uvolní. Pohybem navíc předejdete i dalším zdravotním problémům,“ radí.

Audiozáznamy pořadu Kouzelné bylinky najdete také v Archivu pořadů.

autor: Dominika Julišová
Spustit audio