Jednoduchý přírodní lék na pálení žáhy? Žvýkejte mátu!
Rodinný oběd je v plném proudu. Znáte to, spousta jídla a dobrého pití. Tomu se prostě nedá odolat. Saháte po další porci. Máte pocit, že snad prasknete a do toho vás ještě chytne žáha a jedlá soda není po ruce…
„Hltání, přejídání se a příliš kořeněná jídla. To jsou hlavní příčiny pálení žáhy,“ říká lékárník Stanislav Havlíček. Nejvíc trávicí systém zatěžují oblíbené smažené pochoutky. „Nepříjemně dráždí žaludek a ten pak pošle kyselé šťávy přímo do jícnu. Právě tak vzniká pálení žáhy,“ upřesňuje bylinkářka Simona Tancerová.
První pomoc je máta. Stačí ji rozkousat. Příjemně váš žaludek ochladí a pohladí. Další radou bylinkářky je čaj ze směsi nahořklých rostlin, jako je heřmánek, žebříček a pampeliška. Společně s čerstvou zeleninou neutralizují šťávy a zamezí tím dráždění žaludku.
Za pálením žáhy jsou dietní chyby
Za pálením žáhy může být i „obyčejný“ stres. Mezi tři nejdůležitější pilíře klidného života patří podle bylinkářky Tancerové strava, pohyb a péče o duši. „Endorfiny vyplavené při cvičení vám navodí příjemné pocity, taky vás uvolní. Pohybem navíc předejdete i dalším zdravotním problémům,“ radí.
Audiozáznamy pořadu Kouzelné bylinky najdete také v Archivu pořadů.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.