Kouzelné bylinky

31. říjen 2016

S bylinkáři o tradičních lécích, znalosti bylin i moci koření v kuchyni. Od listopadu 2016 vysíláme jako rubriku Dobrého rána s Dvojkou.

Už od pravěku měla každá civilizace své tradiční léky a po celá staletí byla znalost bylin předávána z generace na generaci. I přes úspěchy medicíny a rozvoj syntetických léků od 18. století patří dodnes bylinky k vyhledávaným a používaným nejen v lidovém léčitelství. Staly se opět tématem životního stylu.

Rozšířila se síť specializovaných prodejen a v každé lékarně nalézáme alespoň bylinkové čaje. Klasická západní medicína se stále víc setkává s alternativními postupy.

Zajímavostí je, že podle odhadů Světové zdravotnické organizace je bylinkářství na celém světě praktikováno třikrát až čtyřikrát častěji než klasická medicína.

Ale nejen léčivé účinky, také koření v našich kuchyních, i to je návrat léčivých bylin do našich domácností.

Připravuje:
Ivana Denčevová (moderátorka)

Historie:
Pořad jsme vysílali od června 2013 do října 2016. Jednotlivé díly najdete v Archivu pořadů, kde jsou dostupné ke stažení. Od listopadu 2016 se pořad stal rubrikou Dopoledne s Dvojkou, záznamy najdete vždy měsíc po odvysílání v Celodenních záznamech.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.