Je to psychologická sonda do nitra hrdinky, popisuje novou četbu na Dvojce její autorka Iva Hadj Moussa

20. květen 2024

„Psaní mě vždycky bavilo. Když mi bylo osm, prohlašovala jsem, že budu spisovatelkou. Nejsem ale trpělivá a kniha se musí vysedět,“ dodává sebekriticky. Chodila poslouchat načítání četby? Co dělala v dopravním výzkumu? Co je pro ni hudba a proč poslouchá metal? Jakou roli hraje hudba v jejích románech? A co probírá se svojí tchyní, která je také psycholožka?

Čtěte také

„Mám třeba nápad, ale musíte to opravdu napsat. Uvědomila jsem si, že potřebuju disciplínu a snažím se psát každý den, i když se mi nechce. Ta písmenka tam zkrátka musí být,“ dodává autorka a dětská psycholožka.

Iva Hadj Moussa

Její předposlední román Havířovina se prý v rozhlase zalíbil natolik, že přišla nabídka na napsání příběhu přímo pro Četbu na pokračování. „Přiznám se, že detektivky miluju, ale netroufla bych si. Vymyslela jsem jiný námět. Josefíně přijde do schránky knížka, kterou si neobjednala. Přečte si ji a na konci zjistí, že kniha je o ní. Pátrá a zjišťuje, co to má znamenat,“ prozrazuje autorka.

„Troufám si říct, že Hlavou ve stínu je psychologická sonda do nitra hrdinky, která začíná pochybovat o sobě, okolí a je čím dál víc znejistěna. Ale víc nebudu prozrazovat,“ usmívá se autorka a dětská psycholožka Iva Hadj Moussa v Blízkých setkáních.

autoři: Tereza Kostková , eh
Spustit audio

Související