Je něco shnilého ve státě dánském

30. prosinec 2014

Když lidé přestávají věřit, že se mohou domoci práva a že spravedlnost bude nalezena, mluví o Dánsku a shnilotině v politice. Což si současní Dánové nezaslouží.

Pátrání po tom, proč se zrovna tohle říká, ale nebude příliš složité. Takže balíme kufry a vyrážíme na výlet! Kam? No přece na hrad Elsinor.

Ten se ale ve skutečnosti jmenuje Kronborg. Leží na ostrově Sjaelland 40 kilometrů severně od Kodaně, nedaleko městečka Helsingor. A právě tam najdeme slavného kralevice, kterého přivedla na svět „Labuť avonská“, největší dramatik všech dob, William Shakespeare.

Shakespeare napsal Hamleta plus minus v roce 1600. Patrně si v té době četl ve staré dánské kronice, kterou sepsal jistý Saxo Gramaticus (žil v letech 1150–1220). A nechal se jí inspirovat.

Saxo vypráví příběh synů dánského krále, bratrů Horvendila a Fenga. Ten první zabil norského krále, vzal si za ženu vdovu po něm, Gertrudu, a měli spolu syna Amleta.


První doložené uvedení Hamleta na českém jevišti se datuje rokem 1774, a to v Divadle v Kotcích. Ovšem hrálo se německy. Česky promluvil Hamlet o něco později, začátkem 90. let 18. století ve Vlasteneckém divadle U Hybernů.

Jeho bratr Feng mu záviděl trůn i rodinné štěstí, před očima všech Horvendila zabil a uzavřel sňatek s Gertrudou. Což byl dost malér – v tehdejší době to bylo považováno za incest.

Amlet chce svého otce pomstít. Aby skryl svůj úmysl, předstírá šílenství. Feng však přece jen něco tuší, a tak pošle jednoho ze svých špehů, aby se skryl v královnině komnatě a vyslechl rozhovor syna s matkou.

Špeh se ukryje pod postelí – pozor, drobná změna, Shakespearův Polonius se schovává za závěsem – Amlet se chová jako blázen: kokrhá, rozhazuje rukama, jako křídly, skáče po posteli, pod kterou se krčí špicl.


Na prknech Národního divadla se Hamlet hrál poprvé 30. dubna 1886. V hlavní roli vystoupil významný český herec Karel Šimanovský.

Nakonec Amlet špeha zabije, mrtvolu rozseká na kousky, uvaří ve vodě a pohodí do stoky prasatům.

Feng pošle Almeta do Anglie, kde má být okamžitě popraven. Amlet ale prohledá svým průvodcům mošny a najde průvodní dopis. Ten přepíše a anglický král na jeho základě nedá pověsit Amleta, ale Fengovy nohsledy.

A tak dál. Nakonec Amlet Fenga propíchne, usedne na trůn a spokojeně vládne se svou ženou, dcerou anglického krále. Tak tahle kruťárna byla předlohou nejslavnější tragédie všech dob!


Příspěvek zazněl v pořadu Slovo nad zlato, který vysílá Dvojka ve všední dny vždy v 10:40 dopoledne.

autoři: Jitka Škápíková , Helena Petáková , Dan Moravec
Spustit audio