„To je ale hysterka!“ Kdy se výbuch vzteku mění v nemoc?

21. září 2015

Hysterik je jako papiňák, který se musí vybít. Obvykle je to na vás. Hysterické reakce je schopný každý z nás. A nemusí jít hned o hysterickou psychopatii.

„Hysterická reakce je i nesouhlas urážením. Ten člověk pak očekává, že ti druzí takříkajíc přilezou. Je to ale jen manipulace. Jestli se tento způsob chování ve vás zahnízdí, sami si začnete vytvářet hysterickou neurózu. A je to druhý stupeň hysterie,“ vysvětluje psycholožka Alice Vondrová.

Taky se vám může stát, že jste hysteričtí jen proti někomu. Obvykle je to partner. „Inkompatibilita je taková, že se člověk vytáčí a jde až do hysterických reakcí. Když pak ze vztahu odejde, je zase úplně normální.“ Něco jiného už je ale hysterická psychopatie.

Nemoc vzniká v dětství

Hysterická psychopatie vzniká v dětství. „Jsou to takové ty protestní děti, které pořád vzdorují, ječí, citově vydírají. Neustále strhávají pozornost na sebe. Nesnesou, aby se rodič věnoval někomu jinému.“ A i úplně normální rodiče dokáže neskutečně vytočit.

„Hysterici jsou navíc neúnavní. V tom je ta jejich nemoc opravdu nesnesitelná,“ říká psycholožka. Je taky dost typické, že se nesnášejí s rodiči, sourozenci, a v dospělosti o nich mluví dokonce hodně nenávistně.

Jak poznat hysterku

Hysterik je plný zneklidňujícího napětí, nespokojenosti, kterou neumí ani definovat. „Je jako papiňák. Dlouho syčí a pak najednou vybouchne, a to i na miniaturní podnět.“ Na druhého pak zařve třeba jen proto, že mu upadla lžička. Musí to napětí nějak uvolnit.

Neumí už ale žít v klidu, a tak pořád vytváří dusno, napětí. „Hysterie se demonstruje hlavně ve vztazích. Jestliže na jeho provokace jeho protějšek reaguje tak, jak hysterik chce, dovolí mu vytvořit drama, tak se mu v tu chvíli uleví.“ Dospělý tak vlastně opakuje to, co dělal v dětství: hraje divadlo.

„Zajímavé je, že hysterici mají velkou sociální citlivost. Dokážou dobře vystihnout to, co by protějšek od nich doopravdy chtěl. A dokážou mu to zahrát. Ale ne dlouho.“ Hysterii je možné léčit. Psychoterapií. U pokročilých případů i mediakcí. Důležité ale je, aby se hysterik sám chtěl vyléčit.

Ostatní záznamy poraden najdete v iRadiu v Dopoledni s Dvojkou.

Spustit audio