Jaroslav Sapík: Obsluhoval jsem anglickou královnu
Šéfkuchař Jaroslav Sapík připravoval slavnostní menu i pro státní návštěvy na pražském Hradě. Papeži a britské královně. Na Čechy a tradiční českou kuchyni nedá dopustit.
Kdo jiný než Jaroslav Sapík by měl potvrdit, že láska prochází žaludkem? Manželku Marcelu poznal už při učení v pražském hotelu Ambassador. Společně obhajují českou kuchyni u plotny, stolu i lože už 40 let.
Svíčková bude kralovat i dál
Dnes už vaří profesionálně i obě jejich děti. A tak není divu, že došlo na téma, jak se v tak kulinářsky vyhraněné rodině vaří svíčková.
Výsledek? „Místo mouky se dá omáčka zahustit zeleninou, ale máslo a smetanu ničím nenahradíš!“
Nejradši? Brambory
Sám pan šéfkuchař si ale nejvíc pochutná na bramborách na loupačku. A mezi jeho nejoblíbenější strávníky nepatří ani papež ani královna. Ale hudební skladatel Karel Vágner a bývalý politik a guvernér České národní banky Josef Tošovský.
Více si poslechněte ze záznamu v iRadiu.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.