Jaroslav Sapík: Obsluhoval jsem anglickou královnu

4. únor 2015

Šéfkuchař Jaroslav Sapík připravoval slavnostní menu i pro státní návštěvy na pražském Hradě. Papeži a britské královně. Na Čechy a tradiční českou kuchyni nedá dopustit.

Kdo jiný než Jaroslav Sapík by měl potvrdit, že láska prochází žaludkem? Manželku Marcelu poznal už při učení v pražském hotelu Ambassador. Společně obhajují českou kuchyni u plotny, stolu i lože už 40 let.

Svíčková bude kralovat i dál

Dnes už vaří profesionálně i obě jejich děti. A tak není divu, že došlo na téma, jak se v tak kulinářsky vyhraněné rodině vaří svíčková.

Výsledek? „Místo mouky se dá omáčka zahustit zeleninou, ale máslo a smetanu ničím nenahradíš!“

Nejradši? Brambory

Sám pan šéfkuchař si ale nejvíc pochutná na bramborách na loupačku. A mezi jeho nejoblíbenější strávníky nepatří ani papež ani královna. Ale hudební skladatel Karel Vágner a bývalý politik a guvernér České národní banky Josef Tošovský.

Jaroslav Sapík s manželkou Marcelou

Více si poslechněte ze záznamu v iRadiu.

autor: Hana Švejnohová
Spustit audio