Jaroslav Sapík: Obsluhoval jsem anglickou královnu
Šéfkuchař Jaroslav Sapík připravoval slavnostní menu i pro státní návštěvy na pražském Hradě. Papeži a britské královně. Na Čechy a tradiční českou kuchyni nedá dopustit.
Kdo jiný než Jaroslav Sapík by měl potvrdit, že láska prochází žaludkem? Manželku Marcelu poznal už při učení v pražském hotelu Ambassador. Společně obhajují českou kuchyni u plotny, stolu i lože už 40 let.
Svíčková bude kralovat i dál
Dnes už vaří profesionálně i obě jejich děti. A tak není divu, že došlo na téma, jak se v tak kulinářsky vyhraněné rodině vaří svíčková.
Výsledek? „Místo mouky se dá omáčka zahustit zeleninou, ale máslo a smetanu ničím nenahradíš!“
Nejradši? Brambory
Sám pan šéfkuchař si ale nejvíc pochutná na bramborách na loupačku. A mezi jeho nejoblíbenější strávníky nepatří ani papež ani královna. Ale hudební skladatel Karel Vágner a bývalý politik a guvernér České národní banky Josef Tošovský.
Více si poslechněte ze záznamu v iRadiu.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka