Jarmila Hašková: Z notesu svatého Petra

22. duben 2019

Jak se z dětí vychovávají andělé? O tom vypráví veselá pohádka z pera manželky Jaroslava Haška. V roli svatého Petra Josef Somr. Poslouchejte do pondělí 29. dubna 2019.

Svatému Petrovi jde z těch dětí hlava kolem, dokonce kvůli nim ztratí i svatozář, ale ve skutečnosti na ně nedá dopustit. Dětičky samosebou do všeho strkají své všetečné nosy. Co mají zakázáno, zaručeně chtějí vyzkoušet, z důstojných autorit si dělají spíš legraci a kluci se občas poperou.

Není proto divu, že dětská partička, o které je řeč, prožije nejedno dobrodružství a způsobí nejeden průšvih. Zamotá nábožnou píseň, nebeskými knoflíky a páčkami smíchá dohromady všechny druhy počasí, čímž způsobí na zemi takřka pohromu, malý výlet promění v cestu do pekla mezi čerty a navrch omylem odtroubí konec světa.

V modernější hávu

Logo

Pohádku napsala Anna Jurásková na motivy stejnojmenné knihy Jarmily Haškové, která prvně vyšla v roce 1930. A protože děti zlobí dnes podobně jako dřív, oblékli rozhlasoví tvůrci starý příběh do modernějšího hávu, dali mu rychlejší spád, humornou nadsázku a obohatili jej písničkami.

Účinkují: Josef Somr, Stanislav Oubram, Vlasta Peterková, Antonín Molčík, Jan Tyl, Jiří klem, Ladislav Županič, Jiří Prager, Tomáš Racek, Tobiáš Vacek, Jiří Maršál, Magdalena Podrazilová, Oliver Procházka a další

Autor: Jarmila Hašková
Pro rozhlas napsala: Anna Jurásková
Hudba: Jiří Strohner
Dramaturgie: Václava Ledvinková
Režie: Jaroslav Kodeš
Natočeno v roce 2008.

autor: Václava Ledvinková
Spustit audio

Související

  • Zamilovaná dvojka: Zamilované dopisy

    Výbor z milostné korespondence Boženy Němcové, Vítězslava Nezvala, Jaroslava Haška a Karla Čapka. Co psali slavní čeští spisovatelé, když sami prožívali milostné příběhy?

  • Ženy, které byly inspirací

    Komu psal Jaroslav Hašek milostné dopisy a kdo ovlivnil pozdního Leoše Janáčka? Portréty žen, které známe – anebo také neznáme – jako inspirátorky díla významných mužů.