Jan Švejnar: Držení zlata a jiných kovů je přežitek

10. prosinec 2019

Vláda se začne zbavovat kovů ve státních rezervách. Olovo na případnou výrobu munice mají nahradit třeba radioaktivní paliva. „Držení jakéhokoli kovu, ať je to zlato nebo cokoli jiného, je trošku přežité,“ říká ekonom.

Podle Bezpečnostní rady státu je koncept držení kovů ve státních rezervách překonaný. Vláda tak první část těchto rezerv začne prodávat už příští rok. Záměr kritizuje opozice. Tvrdí, že v době ekonomického růstu by se měly rezervy tvořit, ne se jich bezhlavě zbavovat.

„Myslím, že není úplně důležité, jak se rezervy drží. Kovy nemají velkou samotnou hodnotu, nic nevytvářejí. Takže jestli vláda drží hodnotu v kovech nebo v penězích, nehraje tak velkou roli,“ komentuje situaci v pořadu Jak to vidí ekonom Jan Švejnar.

Zbavit se případné munice?

Munice

Současné zásoby olova na výrobu munice pro případ války chce ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček vyměnit za kovy na bázi lithia nebo radioaktivního paliva. „Tam je možná nějaká strategická úvaha. Neznám detaily,“ připouští Švejnar.

„Souhlasím s tím, že když něco držet, tak to, co má nynější hodnotu a ne historickou,“ uvažuje. Lithium hraje v moderních technologiích větší roli než třeba olovo. Takže tam je možné uvažovat strategicky v tomto smyslu.“

Důležitější je portfolio různých měn

„Na druhou stranu si myslím, že držení jakéhokoli kovu, ať je to zlato nebo cokoli jiného, je trošku přežité. Protože opravdu nemá žádnou výrobní hodnotu. Pakliže jenom leží, není použito ve výrobě, aby vznikala přidaná hodnota.“

Co by to mělo být? „Nejdůležitější je mít portfolio různých měn. To je myslím nejlepší diverzifikace proti riziku, které může nastat v případě nějakých akutních krizových situací.“

Další témata rozhovoru: ČR se zbavuje strategických zásob kovů; plán Mezinárodního měnového fondu; robotizace a digitalizace v současné výrobě; doping v Rusku; impeachment prezidenta USA; dopravní stávka ve Francii.

autoři: Zita Senková , Jan Švejnar , rota
Spustit audio

Související