Jan Pačes: I s malými příznaky dlouhodobé následky. Doporučuju mutaci pentagon nedostat! Ochrání vás před covidem neandrtálský gen?

7. říjen 2022

Molekulární genetik se v rozhovoru zamýšlí nad podzimní vlnou covidu-19. Jaké dlouhodobé následky vám hrozí? Proč se nové mutaci říká pentagon? A jak se liší reakce na virus u lidí s neandrtálským genem? A co pro nás znamená objev kostry míšence neandrtálce? V audiozáznamu také uslyšíte, za co letos dostal Nobelovu cenu za fyziologii a lékařství Svante Pääbo anebo jak si v unikátní webové databázi Ústavu molekulární genetiky AV ČR zjistit, odkud pocházejí vaši předci.

Přichází doba respiračních onemocnění. Počasí tomu nahrává a čísla nakažených stoupají. „Důležité je, kolik těch nově nakažených bude denně a jak moc se toto číslo pak propíše do obsazení nemocnic. Případně jaké to bude mít dlouhodobé následky: To se zatím málo zdůrazňuje.“

Dlouhodobé následky

„My dnes víme, že i prodělání infekce s malými příznaky může u některých lidí mí dlouhodobé následky. Špatně se vám dýchá nebo máte i neurologické následky. Takže moje doporučení je: Radši to nedostat,“ varuje molekulární genetik Jan Pačes.

„Z čísel také jasně vidíme, že už koronavirus novým virem není. Ale pořád to neznamená, že pandemie skončila,“ vysvětluje vědec v pořadu Jak to vidí… na Dvojce. „Situace se změnila v tom, že zatímco dříve jsme zažívali vlnu konkrétní varianty, teď jsou vlny podvariant.“

Proč pentagon?

Omikron zvítězil v evolučním souboji a teď už spolu soupeří jeho potomci. „Těm jeho mutacím se říká pentagon. To není kvůli americké vládě. Je to proto, že je to pět klíčových mutací. A je na nich hrozně zajímavé, že se objevují rekurzivně pořád dokola v různých variantách a jsou zřejmě pro tu interakci viru s člověkem velmi důležité.“

„Pořádně se ale snaží dělat to, že když si lidstvo jako celek vybuduje protilátku proti konkrétní mutaci, tak se okamžitě objeví jiná mutace, která tu protilátky nezachytí. A tato varianta se může šířit dál,“ popisuje vysokoškolský pedagog z Ústavu molekulární genetiky Akademie věd ČR.

Faktor neandrtálského genu

„Zajímavé také je, že lidé s geny od neandrtálců reagují na koronavirus jinak,“ upozorňuje Pačes. Jak a jaký gen je pro to důležitý? Poslechněte si v audiozáznamu.

autoři: Jan Burda , Jan Pačes , rota
Spustit audio

Související