Jan Neruda. I když vynikal talentem, celý život ho sužovala finanční tíseň

9. červenec 2021

Dne 9. července roku 1834 se narodil Jan Neruda, budoucí publicista, prozaik a básník. To vše v jedné osobě. Napsala Krista Nebeská. Další Příběhy z kalendáře můžete poslouchat online na webu Dvojky a v aplikaci mujRozhlas.

Jeho “Povídky malostranské” se dodnes řadí do klasického kánonu české prózy, v poezii vynikl sbírkou “Písně kosmické” a v publicistice se zase prosadil jako geniální fejetonista.

V Praze ho připomíná slavná 'Nerudovka'

Ačkoliv v literatuře vynikal nesmírným talentem, celý život ho sužovala finanční tíseň, která patrně zapříčinila i jeho celoživotní samotu. Smrtí své milované matky ztratil jedinou ženu, která mu v životě stála po boku.

Čechy Neruda miloval jako řádný vlastenec a osobní vztah choval zejména k jejich hlavnímu městu. Narodil se v Praze na Malé straně, kde strávil valnou většinu svého života a ve věku padesáti sedmi let tam i zemřel. V Nerudově rodném městě jsou dodnes jeho stopy zřetelné. K Pražskému hradu stoupáme slavnou “Nerudovkou”, na Petříně se zase můžeme kochat bronzovou sochou tohoto velikána.

Další Příběhy z kalendáře budou patřit statečným Čechům a Slovákům, kteří odešli bojovat proti nacismu do zahraničí.

V Příbězích z kalendáře si každý všední den po 17. hodině připomínáme osobnosti, objevy a události v důležitých, ale i málo známých nebo zábavných souvislostech.

Jak můžete poslouchat? Živě, zpětně na mobilu i z počítače

Živě v rádiu na Dvojce, od pondělí do pátku po poledních zprávách. Příběhy z kalendáře můžete poslouchat i zpětně na internetu, všechny díly jsou jako podcast ke stažení. Podcast najdete na webu Dvojky nebo na audioportálu mujRozhlas, který si můžete nainstalovat i jako aplikaci.    

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.