Jan Kubáček: Pánové, a teď odkryjte karty. Druhé kolo vyhraje ten, kdo se bude ostřeji bít za voliče

16. leden 2023

Češi o víkendu rozhodli o tom, kdo postoupí do druhého kola prezidentské volby. Co ukazuje rozložení podpory Petra Pavla a Andreje Babiše? Kde mohou finalisté načerpat nový volební potenciál? Jak se změní taktika a dynamika ve volebním mezičase? A rozhodne minulost? Politolog Jan Kubáček v audiozáznamu ještě vysvětlí, co stojí za debaklem Danuše Nerudové, i to, jaký vzkaz poslali voliči straně SPD. Poslechněte si podrobnou volební analýzu.

První kolo prezidentské volby, ke kterému přišel rekordní počet voličů, rozhodla taktika. „To bývá obvyklé spíše u jednokolové volby. Jednoduše řečeno, lidé volili kováře, a ne kováříčky. Na to doplatila Danuše Nerudová, Pavel Fischer i z opačného proudu Jaroslav Bašta,“ všímá si v pořadu Jak to vidí... politolog Jan Kubáček.

„Potěšila mě volební účast. Ať už vyhraje Andrej Babiš nebo Petr Pavel, oba budou mít na své straně velmi silný mandát, velmi reprezentativní číslo podpory, ale také velký závazek. Voliči jim svojí účastí totiž mimo jiné vzkázali, že je pro ně prezidentská volba důležitá, že velmi pravděpodobně přijdou i ke druhému kolu, ale zároveň chtějí odkrýt karty.“

Mezivolební pojetí kampaně bude tedy podle Jana Kubáčka mnohem konkrétnější a tvrdší, i když ne tak špinavé, jak mnozí odhadují. „Půjde hlavně o srovnávací kampaň, tvrdé porovnávání nabídek, problematických výroků, skutků z minulosti i kompetencí.“

Rozdělená republika

V současné chvíli republiku rozděluje charisma finalistů. „Velká část voličů je postavena na linii, jestli respektuje Andreje Babiše, nebo ho nenávidí. Další linie se vztahuje k vládě Petra Fialy a k tomu, že se Andrej Babiš prezentuje de facto jako lídr opozice i jako opoziční vyzyvatel převahy ve vládě, v Poslanecké sněmovně i Senátu.

Čtěte také

Podle Kubáčka se to ale nabízí. Petr Pavel se vládními tezemi zabýval mnohem více než ostatní kandidáti. Podle mě teď bude couvat a bude se pokoušet demonstrovat určitý distanc od vlády Petra Fialy.“

Boj se ale také podle Kubáčka povede o úspěšnost. „Obecně všichni máme dražší život, narůstá inflace, mnozí ale mají pocit, že jejich témata se vůbec neřeší. A i o to se povede boj. Šance jsou podle politologa otevřené.

„Témata ale zatím nastoluje Andrej Babiš. Je v tom úspěšný a je to matador. Petr Pavel bude muset být viditelnější, aktivnější a konkrétnější. Ne se jen vymezovat, ale přicházet také s vlastními nápady. Je tady velký počet voličů, kteří přemýšlejí, jestli do druhého kola půjdou. Ale i část voličů, kteří u prvního kola nebyli a zvažují, že k tomu druhému možná půjdou. A právě ti mohou rozhodnout o vítězi.“

Souboj papírových tygrů

Druhé kolo volby hlavy státu se uskuteční za dva týdny. O voliče budou oba finalisti bojovat i prostřednictvím volebních duelů. Šance jsou přitom vyrovnané. „Oba pánové jsou spíše papíroví tygři. Není to úplně jejich devíza, takže to bude spíše o tom, kdo projeví méně arogance vůči voličům a kdo se bude lépe bít za jejich témata. Tam voliči rádi uvidí, když kandidáti vytáhnou své drápy. Zároveň to také bude o tom, kdo ustojí lépe své emoce, komu se podaří vnést silnější témata do veřejného prostoru, kdo zvládne poslední vzkaz a kdo při tom udělá méně chyb. Bude to zkouška nervů,“ uzavírá Jan Kubáček.

Spustit audio

Související

Čekání na prezidenta

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.