Jan Kubáček: Generalita se zbláznila. Zhasla a střílí hlava nehlava. Není divu, že lidem došla trpělivost

11. leden 2021

Na Staroměstském náměstí v Praze proběhlo v neděli setkání odpůrců vládních opatření. Demonstraci nazvanou Otevřeme Česko svolala iniciativa za zachování provozu restaurací Chcípl PES. Důvody nespokojenosti zúčastněných jsou zřejmé. Forma, jakou zvolili, je však přinejmenším necitlivá.

Čtěte také

Cílem demonstrace bylo zejména „otevření Česka“ a to, aby vláda začala s lidmi skutečně komunikovat. Důvodem nepokojů byla i nedostatečná organizace vakcinace, nesouhlas s vakcínou a řada nesmyslných kroků vlády jako například navrhované zdanění symbolické odměny medikům.

Demonstrantů bylo na místě více než povolených 100 lidí a řada z nich neměla roušku a nedodržovala rozestupy. Někteří z účastníků měli na svém oděvu na protest proti očkování připnutou šesticípou hvězdu s nápisem „neočkovaný“.

Zoufalí lidé dělají zoufalé věci

„Společnost je unavená. Vláda po tisící první ztrácí reputaci. Vládní špičky problém strategicky řešit neumějí. Mnohdy to vypadá, jako že se generalita zbláznila, zhasla a střílí hlava nehlava. Proto rozumím tomu, že lidem došla trpělivost. Spousta živnostníků má fatální existenční problémy. A stát jim zatím příliš šancí na nějakou rozumnou pomoc nedává, říká v pořadu Jak to vidí... politolog Jan Kubáček.

Na druhé straně způsob, jakým demonstranti k věci přistoupili, je velmi necitlivý k práci zdravotníků. Fakt, že demonstranti nedodrželi rozestupy a šmahem odsoudili roušky, bude mít podle Jana Kubáčka sekundární dopad na naše zdravotnictví a již tak vyčerpané sestry a lékaře.

Těžko pak takové společnosti pomoci. Před prací zdravotníků smekám a myslím si, že jim včerejší obrázky z demonstrace příliš energie nedodaly.

Neohrabaný vzkaz vládě

Podle politologa ale lze nedělní demonstraci chápat jako důležitý vzkaz pro vládu.

Čtěte také

Je nejvyšší čas zamyslet se nad tím, jak přistoupit k sektoru služeb a k sektoru obchodníků. A stanovit adekvátní kompenzace, například po vzoru Rakouska. Zvlášť když tu několik let funguje EET, takže stát na základě sesbíraných dat moc dobře ví, jak se jednotlivým podnikům v minulých letech dařilo.

Argumentaci, že rouška je zlo, však přijmout nemohu. Kdybychom roušky disciplinovaně nosili jako jiné národy, mohli jsme být dnes někde jinde a mohli jsme fungovat relativně normálně,“ je přesvědčen host Dvojky.

Z plamínku požár

Demonstranti používali hesla jako stop covid tyranii nebo stop koronateroru. Jak to chápat?

Pro mnohé je splašenost a zmatečnost vládních nařízení, kdy jedno vytlouká druhé, již nestravitelná. Pro mnohé je to teď buď, anebo. Stát šmahem odsoudil jednu část ekonomiky a nechává ji skomírat. Celá řada věcí na nedělní demonstraci však byla přepálená, byť chápu, že to bylo vzplanutí frustrace.

Včera byla nespokojenost možná podána neohrabanou formou a v extrémní podobě. Jan Kubáček však varuje, že před frustrací ve společnosti nelze zavírat oči. Znepokojení se může brzy přetavit do něčeho jiného. Bylo by tedy dobré, racionální důvody frustrace okamžitě řešit. Z malého plamínku může totiž vzplanout nebezpečný lesní požár, uzavírá politolog.

Další témata rozhovoru: vakcinace jako součást politického boje; předávání moci v Bílém domě.

autoři: Vladimír Kroc , opa
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.