Richard Hindls: Věřím, že nebudou zasaženy řetězce, které tvoří páteřní síť průmyslu

3. listopad 2020

Stát je zatím schopen dopady pandemie koronaviru pokrýt. I když za cenu velkých ztrát, myslí si to ekonom a statistik Richard Hindls.

Doufá ale, že nebudou zasaženy klíčové struktury v ekonomice. „To znamená velké podniky a řetězce, které nějakým způsobem tvoří páteřní síť průmyslu,“ říká v pořadu Jak to vidí…ekonom Hindls.

Čtěte také

Současná situace je podle ekonoma jiná než na jaře. Odlišný je rozsah epidemie koronaviru i protikoronavirových opatření. „Na jaře některé firmy, jako třeba automobilky, zavíraly výrobu. Teď je spíše charakteristická snaha ochránit ekonomiku,“ míní Hindls.

Měkký či tvrdý lockdown? 

V tomto ohledu proti sobě stojí dva názory. Buď má lockdown podobu osobního charakteru, kdy se lidé nemohou setkávat. Je to spíše otázka osobních možností a práv a velké průmyslové struktury nezasahuje.

„Otázkou ale je, zda nebudou zasaženy samovolně, samospádem tím, že velká řada lidí bude v karanténě nebo dokonce onemocní a provozy nebude možné substituovat dalšími lidmi,“ podotýká Hindls. A pak je tu tvrdý lockdown, jako byl ten jarní. „Uzavře se, co se uzavřít dá a nechá se jen to minimální,“ míní Hindls.

Situace ohledně koronaviru podle něj není biomedicínsky vyřešená a je otázka, zda postupné rozvolňování nenapáchá na ekonomice časem více škod, než kdyby se lockdown udělal tvrdý a ekonomika se po určité době znovu oživila. „Na to bude názorů velmi mnoho. Pravda je, že zatím ekonomika nějak funguje, až na odvětví, která jsou velmi postižena,“ doplňuje Hindls.

Zpomalení propadu

Z předběžného odhadu Českého statistického úřadu vyplynulo, že propad ekonomiky v České republice ve třetím čtvrtletí zpomalil. Hrubý domácí produkt klesl meziročně o 5,8 procenta. Ve druhém čtvrtletí se přitom kvůli dopadům koronaviru snížil o bezmála 11 procent. Což byl nejhorší výsledek od vzniku samostatné České republiky.

Vládní opatření proti koronaviru omezila provoz všech veřejných jídelen, restaurací, barů i kaváren. Zatím jen na tři týdny

Podobná tendence je vidět při porovnání druhého a třetího čtvrtletí podle Hindlse po celé Evropě. Je to podle něj dáno právě velkým propadem ve druhém čtvrtletí a oživení v čtvrtletí třetím. „Otázka je, co bude následovat teď,“ zamýšlí se Hindls. „Zatím to nevypadá, že by propad mohl být tak velký, ale nevím, co ekonomika udělá,“ dodává. Roli v tom bude hrát například i nezaměstnanost.

Nízká nezaměstnanost

Míra nezaměstnanosti je aktuálně podle posledních čísel 3,8 procenta - a to je podle Hindlse poměrně málo. „I ve Spojených státech na konci čtvrtletí došlo k mírnému zlepšení nezaměstnanosti, dostala se pod 10 procent,“ uvádí příklad ekonom. Nevíme ale, co se v následujících dvou měsících do konce roku ještě může odehrát," upozorňuje.

Další témata rozhovoru: teroristický útok ve Vídni ; co je za rekordním růstem německé a francouzské ekonomiky; zda a jak se v Česku spoří; bilance americké ekonomiky za čtyři roky administrativy Donalda Trumpa.

autoři: Zita Senková , cpk
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.