Jan Kubáček: Bylo by úžasné, kdyby po nouzovém stavu zůstal tah na branku

18. květen 2020

Po více než dvou měsících končí v České republice nouzový stav. Lidem ukázal, že nejde o katastrofu, ale spíše o určitou změnu v řízení státu. Byl spojen i s nečekanou spoluprací společnosti. Myslí si to politolog Jan Kubáček.

„Společnost obstála a nedošlo k žádnému zásadnímu výkyvu,“ hodnotí politolog Jan Kubáček. Lidé by si podle něj ze skončeného nouzového stavu měli odnést schopnost energického rychlého rozhodování, tah na branku a racionální selský přístup.

Čtěte také

Sám ale teď očekává určité zpomalení. „Obávám se, že někteří úředníci zase nastoupí do předkrizového módu – ono to nepospíchá, to není urgentní,“ upozorňuje politolog v pořadu Jak to vidí...

Možná druhá vlna

„Bude třeba dokoupit řadu ochranných prvků na hypotetickou druhou vlnu. Bude potřeba uzpůsobit chování úřadů a hlavně jejich rozpočtů. Bude se škrtat, omezovat a stahovat opasek státních financí,“ varuje.

„Čili na jedné straně už je to takové příjemnější normálno, ale neustále pod jistým tlakem toho, abychom byli připraveni na případné rizikové situace do budoucna.“

Titěrné otočilo život naruby

Nouzový stav byl podle Kubáčka i výchovný. Lidé měli čas pochopit, co se pod pojmem „nouzový stav“ vlastně skrývá. Jaké má dopady, jak ovlivňuje život i chod státu.

„Jsem rád, že byl spojen i s nečekanou spoluprací společnosti. Často se přitom mluvilo o tom, že je rozpolcená, rozhádaná a rozdělená na dva a více táborů.“ Kubáček chválí i poměrně racionální chování a schopnost táhnout za jeden provaz.

Věznice Světlá nad Sázavou, šití roušek

Nouzový stav měli lidé podle něj dosud spojený zejména s povodněmi nebo silným větrem. „Teď zažíváme něco, co je velmi titěrné, neviditelné a dokázalo nám to několikrát život obrátit naruby. Vede nás to k tomu, že si budeme asi zvykat na určité krizové rozhodování vlády a odborníků,“ míní politolog.

Konkrétně, že tady nebudou fungovat rizikové týmy a Integrovaný záchranný systém pouze v mimořádných situacích, ale že se stanou plnohodnotnou součástí politického rozhodování. „Možná nás to povede také k tomu, abychom se vydefinovali, co fungovalo a co bylo naopak na obtíž.“

Obavy z návratu žabomyších sporů

A jak se konec nouzového stavu podepíše na politických vztazích? Kubáček se obává návratu žabomyších sporů a kohoutích zápasů ohledně často banálních témat.

„Bylo by skvělé, kdybychom si odnesli, že jsou prostě témata, nad kterými se nespekuluje, nezpochybňují se a hledají se společná řešení,“ apeluje. Je podle něj jedno zda by se to označilo za národní či společenský zájem nebo ochranu společnosti. Bylo by to ale bez politického okopávání kotníků.

Další témata rozhovoru: snížení platů ústavních činitelů; spory o sochu maršála Koněva; prezidentští kandidáti; angličtina ministryně financí Aleny Schillerové; 97. narozeniny Českého rozhlasu a role a budoucnost médií. 

Spustit audio

Související