Jan Jirák: V reportáži televize Seznam je víc otázek než odpovědí

22. listopad 2018

Pochybili nějak reportéři televize Seznam při natáčení nebo zveřejnění kontroverzní reportáže se synem Andreje Babiše? A v jaké chvíli převáží veřejný zájem nad ochranou soukromí?

Reportáž, kterou natočili a zveřejnili novináři Sabina Slonková a Jiří Kubík, otřásla v posledních dnech českým mediálním prostorem. „V té reportáži je víc otázek než odpovědí,“ hodnotí Jan Jirák s tím, že jako první se nabízí otázka, jestli je člověk, jehož vidění reality může zkreslovat choroba, věrohodným zdrojem informací.

Novináři mají pocit, že v boji proti Babišovi je dovoleno vše, kritizuje komentátor Lidových novin

Andrej Babiš

Reportáž Televize Seznam a rozhovor natočený skrytou kamerou s Andrejem Babišem mladším, který je trestně stíhaný v kauze Čapí hnízdo, vyvolaly diskuze o tom, zda nedošlo k porušení etických pravidel žurnalistiky.

„Jsme lidově řečeno hrr, chceme mít hned rozsouzeno, jestli je to dobré, nebo špatné. Ale ono se to asi pozná až s větším odstupem,“ shrnuje mediální teoretik své rozpaky z celé kauzy. „Když si člověk tu reportáž pustí, musí si nakonec klást otázku, co se vlastně dozvěděl. Jediná ověřitelná informace z celé reportáže je totiž to, že reportéři Babišova syna našli. Všechno ostatní jsou zproblematizovatelná sdělení.“

Kdy musí ochrana soukromí stranou?

Kromě faktických otazníků vyvolala reportáž také diskuzi o tom, kde je hranice mezi ochranou osobnosti a soukromí a obranou veřejných zájmů. Porušili reportéři Slonková s Kubíkem etický kodex, když nemocného Andreje Babiše mladšího natáčeli skrytou kamerou bez jeho vědomí?

„Záleží na tom, o jakou kauzu jde a jestli informace získané porušením ochrany soukromí nelze získat jiným způsobem. Ani to se v tomto případě neprokázalo,“ říká Jan Jirák. „Jde o to, jaká škoda by vznikla jejich nezveřejněním a naopak jaká vzniká jejich zveřejněním. Každý případ je trochu jiný a vždy se musí zvažovat konkrétní situace.“

Další témata rozhovoru: Kvalita mediální výchovy na českých školách není dostatečná. Jak to změnit? Rozdělují politici stále více společnost? Jak hodnotí mediální teoretik konflikt mezi Donaldem Trumpem a reportérem CNN? Nizozemec vyzval k možnosti úřední změny věku. Na co chce upozornit? Jak bojovat proti kultu mládí a stereotypnímu vnímání stáří v médiích? Média bojují s úbytkem profesionálů. Proč nemůže být fotoreportérem každý?

autoři: Vladimír Kroc , and
Spustit audio

Související