Novináři mají pocit, že v boji proti Babišovi je dovoleno vše, kritizuje komentátor Lidových novin

21. listopad 2018

Reportáž Televize Seznam a rozhovor natočený skrytou kamerou s Andrejem Babišem mladším, který je trestně stíhaný v kauze Čapí hnízdo, vyvolaly diskuze o tom, zda nedošlo k porušení etických pravidel žurnalistiky.

„Tragédie je, že premiér Andrej Babiš (ANO) koupil média a spousta novinářů má pocit, že v boji proti němu je povoleno vše,“ poznamenává komentátor Lidových novin Petr Kamberský s tím, že v českých médiích je tradicí ignorovat vše, co je v rozporu s verzí policie.

Ondřej Konrád: Nepříjemné podobnosti a nic nového

Demonstrace na Staroměstském náměstí za odstoupení premiéra Andreje Babiše z hnutí ANO, 17. listopadu 2018

„Jakeše do koše“, anebo lépe se rýmující „Miloše do koše“ skandovali lidé před devětadvaceti lety.

Pokud jde o samotnou reportáž Televize Seznam, Kamberský nezpochybňuje snahu novinářů rozkrýt pozadí kauzy Čapí hnízdo ani použití záznamové techniky, kritizuje ale způsob zveřejnění.

Nebylo prý nutné ukazovat tvář premiérova syna ani jeho bydliště, a to zejména s ohledem na možnost, že je vážně psychicky nemocný. Novináři na to měli v reportáži upozornit a výpověď Babiše mladšího zveřejnit v textové podobě.

Výpověď Andreje Babiše mladšího je závažná a ve veřejném zájmu, ale není důvod ho snímat skrytou kamerou.
Petr Kamberský

„Nikdo nemá právo nás natáčet bez našeho vědomí a pokud k tomu nedáme souhlas. Výjimka je, pokud je nějaký veřejný zájem natočit, že dělám něco špatně. Ale oni nepřistihli Andreje Babiše mladšího při něčem hrozném. Oni ho bez jeho vědomí natočili, jak říká o jiných lidech, že dělají něco špatně,“ upozorňuje.

Reportáž byla v pořádku

Podle Michala Klímy z Nadačního fondu nezávislé žurnalistiky použitím skryté kamery nedošlo k porušení novinářské etiky. Zdůrazňuje také, že není známý žádný posudek, který by dokazoval, že je premiérův syn psychicky nemocný. V reportáži prý ale byla tato možnost uvedena, a divák si navíc může udělat vlastní názor.

Klíma se nedomnívá, že by zveřejnění reportáže mohlo Andreji Babišovi mladšímu způsobit újmu: „Rozhovor byl poměrně krátký a o několika zásadních otázkách. Byla u toho přítomna matka, která kdykoli mohla říct: ‚Nezlobte se, končíme.‘ a zavřít dveře. Proběhlo to v celkem přátelské atmosféře a ani zveřejnění nepřineslo nic, co by mohlo vést ke zhroucení toho člověka.“

Je třeba posuzovat případ od případu, zda použitím skryté kamery došlo k porušení obecných etických norem. Myslím, že tady k tomu nedošlo
Michal Klíma

Ke zveřejněnému materiálu má přesto některé připomínky. „Nelíbí se mi, jak tam o tom novináři diskutují a dělají z toho detektivku. To si myslím, že není důstojné. Já bych to ve svém médiu nedělal, ale od toho jsou různá média, aby to každé dělalo trochu jinak,“ podotýká Klíma.

„Myslím, že novináři znají etická pravidla, jiná věc je, jestli je dodržují. Deficit možná je u oligarchických vlastníků, kteří si média pořídili jako prostředek nějaké obrany nebo případně boje. Tam by k nějakému vzdělávání asi mělo dojít,“ uzavírá spoluzakladatel polistopadových Lidových novin.

autoři: Veronika Sedláčková , ert

Související